Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mivel „kívánta a köz”, nem maradhat el a majális a gödöllői Alsóparkban

2024-04-29 14:16:13

Május 1-jén, szerdán 9 és 21.30 óra között különféle programokkal várják az érdeklődőket a gödöllői Alsóparkba, a vurstlival meghirdetett városi majálisra. Akárcsak az elmúlt évben, idén is „közkívánatra” szervezik meg az össznépi eseményt a palotakerti lakótelep szomszédságában.

A különbség annyi, hogy a 2023-as esztendőben nem rendeztek önkormányzati választást, idén viszont igen, ráadásul, 40 nappal a majálist követően. Tavaly elegendő volt felléptetni a színvonalas előadásokra képes helyi „celebeket”, idén viszont „veretesebb” neveket vonultattak fel a program szervezői a délutáni, esti órákban. A teljesség igénye nélkül: 18 órától Opitz Barbi, 19 órától Király Linda, 20 órától Csordás Tibi (Fiesta), majd 20 órától Csonka András áll egyenként fél-fél órára tervezett műsorral színpadra.

Hasonló „sztárparádéval” legutóbb (Delhusa Gjon, New Level Empire) öt évvel ezelőtt találkozhattak majálison a helybéliek. A sajnálatos módon egy körhinta-belesettel is terhelt eseményt akkor 166 nap választotta el az október 13-i önkormányzati választástól.

A történeti hűség kedvéért érdemes egy kicsit elmélyedni a gödöllői majálisok múltjában: volt idő, amikor kötelező volt felvonulással és az „elvtársi elit” prominens képviselőivel megtöltött tribün előtti integetéssel emlékezni május elsejére, a Munka Ünnepére. A díszemelvényt a Szabadság úton, a mostani aluljáró magasságában tákolták össze, majd a helyi gyárakban, intézményekben dolgozó munkások tömege az alsóparki – ingyen sörrel és virslivel megspékelt – vurstliban szórakozhatott.

A helyzet az 1990-es rendszerváltozás után annyiban változott, hogy elmaradt a felvonulás és az integetés, ám az Alsópark hosszú évekig volt helyszíne a majálisnak, és az azt kísérő, elmaradhatatlan díjugrató lovasversenyeknek. A kétezres évek derekán az Alsóparkból elköltözött a gödöllői majális: a látványosságokat részben a település nyugati határában fekvő perőci repülőtéren, részben a kastélypark Tessedik Sámuel utca felőli részén követhették figyelemmel az érdeklődők.

Fordulatot jelentett, amikor az egyetem és a GAK Kft. munkatársai 2013-ban a kezükbe vették a gödöllői majális szervezését, aminek köszönhetően a lovasmajálisként aposztrofált, koncertekkel, bemutatókkal gazdagított néprendezvény a város Máriabesnyőhöz közeli, egykoron OMÉK-nak szánt egyetemi területen várta az érdeklődőket. Utoljára 2015-ben.

Van azonban egy olyan, több éves múltra visszatekintő kezdeményezés, ami – annak ellenére, hogy megítélése némiképp ellentmondásos – sokak számára okoz örömteli napindítást: a gödöllői fúvósok zenés ébresztője idén sem marad el, Ella Attila és lelkes csapata 6 és 9 óra között végigvonul a város főbb utcáin, majd térzenét ad a Művészetek Háza épületénél.

Kapcsolódó program:
Családi nap a Szűcs Lajos Sportcentrumban


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online