Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A barnarizs-fehérje pontosan olyan jó, mint a tejsavó

2024-04-11 11:19:30

A címbeli állítás pedig nem légből kapott, hanem egy amerikai egyetem kutatása igazolja – ha kíváncsi vagy, milyen területen „pontosan olyan jó”, olvass tovább!

„Szálkásítani, izmot növelni szeretnél? Fogyassz tejsavót!” – mondják sokan, pedig a Naturize növényi fehérjéi is pontosan ugyanolyan sikert érnek el, mint az állati eredetű termékek. Még akkor is, ha az elismerésért alaposan meg kell küzdeniük.

A barnarizs-fehérje
Hipoallergén, vegyszermentes, egészséges és teljes körű aminosav profillal rendelkezik – ez a barnarizs-fehérje, mely a fehérjepiac új sztárja lehetne, ha elegen ismernék.

Azonban hiába a sok meggyőző érv, rengetegen tartják a növényi eredetű fehérjéket „alsóbbrendűnek” az állati eredetű társaikhoz képest. Úgy vélik, például, hogy az edzésben sem egyenértékű társak, az ellenállásos gyakorlatoknál nem ugyanúgy hatnak az izomnövekedésre.

Épp ezért készült el a legfrissebb kutatás, melynek feltett szándéka volt megcáfolni az előítéleteket.

A kutatás részletei és az eredmények
A Nutrition Journal folyóiratban megjelentek szerint a tampai egyetem dupla vaktesztes vizsgálatot végzett annak érdekében, hogy bebizonyítsa, a barnarizs-fehérje előnyei megegyeznek a tejalapú tejsavóéval.

Összesen 24 egészséges, egy-egy éves sportolói múlttal bíró egyetemista fiatal részvételével végezték el a kutatást, akiknek súlyzós, vagyis ellenállásos edzéseket kellett végezniük. A fiatalokat véletlenszerűen két csoportra osztották, és edzéseik után mind 48 gramm fehérjét kaptak – az egyik csapat barna rizsből, a másik tejsavóból készültet.

A résztvevők edzésrutinja megegyezett: heti háromszor, nyolc héten át edzettek, és az edzési alkalmak előtt és után is értékelniük kellett regenerálódási idejüket, az izomfáradást és az edzési kedvet is.

Ezenkívül a kutatást végzők a vizsgálat megkezdése elején, közepén és végén megmérték az egyetemisták izomvastagságát, testösszetételét, fekve nyomási és lábtolási erőnlétét.

Az eredmények a következőképp alakultak:

• Regenerálódást tekintve nem volt számottevő különbség a két csoport tagjai között.
• Testösszetételt, állóképességet és erőt illetően mindkét csoport pozitív változást érzékelt.


Miért fontos ez az eredmény?
Ez azért jó hír, mert megmutatja: a tejsavó semmivel sem hoz jobb, meggyőzőbb eredményeket, mint egy növényi forrásból, konkrétan a barna rizsből készülő fehérjekoncentrátum. Így, hát azok, akik valami miatt nem fogyaszthatnak állati eredetűt, nekik sem kell aggódniuk amiatt, hogy elveszítik a legjobb esélyt az izomépítésre, szálkásításra.

Sőt, a tehéntenyésztés során alkalmazott hormonoktól sem kell tartani többet, valamint a szójaproteinben megtalálható vegyszerektől sem. Végre egy teljes értékű, biztonságos fehérje! Fotó forrása: rizsfeherje.hu (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online