Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Április közepétől visszatérnek a bérelhető elektromos rollerek Gödöllőre

2024-04-04 09:56:47

A mikromobilitás javítását szolgáló e-rollerezés története tavaly márciusra nyúlik vissza településünkön, amikor beindult a bérelhető elektromos rollerek használata Gödöllőn. A szolgáltatóval kötött, egy évre szóló szerződés idén február 29-én lejárt. Ezt megelőzően, az idei esztendő elején azonban azzal kellett szembesülni, hogy a TIER Operations Hungary Kft., mint üzemeltető, begyűjtötte a sokszor szanaszét hagyott türkizkék rollereket a városban.

A lakosság körében megosztottságot kiváltó szolgáltatás mellett érvelők a túlzott gépjármű-használat mérséklődése miatt jó ötletnek tartják, a rollerek nem szabályszerű használatából balesetveszélyre, ezáltal felesleges kockázatvállalásra következtetők viszont ágálnak a rollerezés ellen.

A korábbi szerződés szerint a szolgáltatást működtető gazdasági társaság rollerenként 800 forintos közterület-használati díjat fizetett az önkormányzatnak havonta, ami – amennyiben a maximálisan forgalomba állítható 300 darab rollert vesszük alapul – havi szinten legfeljebb 240.000 forintos városi költségvetési bevételt jelentett, míg éves viszonylatban 2.880.000 forintos anyagi forrás volt a felső határ.

Miután az üzemeltetési problémák felszámolás érdekében tett erőfeszítések az elmúlt hetekben lezárultak, így a gödöllői képviselőtestület tagjai április 4-én határozatot fogadtak el a hogyan továbbról. Ennek alappillére egy új szerződés, miszerint: április 15-étől 2025. december 31-ig folytatódhat a tevékenység. A kontraktus életbe lépésének feltétele, hogy az üzemeltető megfizeti a januárra és februárra vonatkozó közterület-használati díjat, összesen 480 ezer forintot.

Fontos részlet, hogy erre az évre a szolgáltató által fizetendő közterület-használati díj havi szinte 900 forint/roller lesz, a következő esztendő első napjától pedig 1.000 forint/roller/hó kiadással kell számolnia a gazdasági társaságnak a mikromobilitási pontokon elhelyezett és tárolt közlekedési eszközökért. Erre az évre legfeljebb 2.295.000 forint lehet az önkormányzat bevétele ebből a tevékenységből, míg 2025-ben 3,6 millió forint érkezhet a helyi közkasszába.
Mindezért cserébe a városvezetés a mikromobilitási pontok (parkolóhelyek) felfestésének költségét vállalta magára, valamint azt, hogy éves naptár alapján tájékoztatja az üzemeltetőt, melyek azok a dátumok, amikor a különféle események miatt a szolgáltatást korlátozni szükséges.

Érdeklődésünkre Lendvai Tímea, a TIER Operations Hungary Kft. regionális city menedzsere elmondta, hogy az elektromos rollerek applikáció segítségével történő igénybevételéért előreláthatólag a fővárosban alkalmazott tarifákat kell majd megfizetni. Ez jelenleg 295 forintos feloldási díjat és 85 forintos percdíjat jelent.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online