Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mire való a DisplayPort kábel?

2024-03-24 10:09:05

A webshopokat böngészve különböző kábelek után bizonyosan találkozunk az aszimmetrikus DisplayPort kábelekkel is, hiszen ma már egyre több csúcskategóriás eszköz használja ezt a típust.

Mégha névről nem is tudjuk beazonosítani, ha meglátjuk, rájövünk, hogy találkoztunk már vele, különösen, ha rendelkezünk nagy felbontást és frissítési frekvenciát támogató monitorral, játékeszközzel vagy grafikus kártyával, azok ugyanis DP kábelt használnak.

Mára már ugyanannyira elterjedt és univerzális, valamint legalább akkora jelentőségű csatolófelület, mint a HDMI, sőt egyes professzionális monitorok ma már csak DP csatlakozóval készülnek. Több típusa létezik, valamennyit megtalálja a Kábelvilág webáruház DisplayPort kínálatában, hogy a megfelelő típust választhassa az optimális teljesítmény és képminőség biztosítása érdekében. Tudja meg, mit kell figyelembe venni a DP kábel kiválasztásakor!

Mi a DisplayPort?
A DisplayPort, vagy röviden DP egy digitális képátviteli szabvány, amelyet elsősorban számítógép és monitor csatlakoztatására használnak. A Video Electronics Standards Association (VESA) fejlesztette ki, és a VGA, a DVI és az LVDS utódjaként tervezték.

A DisplayPort számos előnyt kínál a többi szabványhoz képest, többek között a nagy felbontású kijelzők támogatását, a nagy frissítési sebességet, valamint a hang és videó egy kábelen történő továbbításának lehetőségét. Általában számítógépes monitorokon, grafikus kártyákon, laptopokon, valamint, szórakoztatóelektronikai eszközben (TV-kben és Blu-ray lejátszókban) használják. A DisplayPort különböző verziókban létezik, a legújabb a DisplayPort 2.1 minden eddiginél nagyobb sávszélességet és a legújabb kijelzőtechnológiák támogatását kínálja.

A DP kábel jellemzői
A DisplayPort kábelek egyedi, 20 vagy több tűs csatlakozóval rendelkeznek, és különböző hosszúságban kaphatók, hogy a forráseszköz és a megjelenítő eszköz közötti különböző távolságokhoz igazodjanak.

A DisplayPort kábeleket általában számítógépes rendszerekben használják, és akár 8K felbontást, magas képfrissítési sebességet és HDR-tartalmat is támogatnak. Több kijelző összekapcsolására, illetve videofalak kialakítására is használhatóak, így több monitoros beállításra is lehetőség nyílik több kábel használata nélkül.


Milyen kábel lesz a megfelelő?
Minden DisplayPort kábel ugyanazokat a funkciókat támogatja, az elsődleges különbség közöttük az átviteli sebesség. A felbontás, a színmélység, a monitorok száma és a frissítési sebesség mind attól függ, hogy a kábel mennyi adatot képes továbbítani.

A DisplayPort-szabvány frissítései általában az átviteli sebesség, más néven a sávszélesség növelését tartalmazzák.

A passzív kábelek jeleket továbbítanak, maximális hosszuk 15 méter. Minél hosszabb ugyanis a kábel, vagy minél több adatot, nagyobb felbontást próbál átjuttatni rajta, annál valószínűbb, hogy a jel gyengülni fog, és hibák, interferenciák keletkeznek. Ha nagyobb távolságra van szüksége, jelerősítő vagy aktív kábel lesz a megoldás. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online