Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A minimál stílusú házak egyszerű formái, letisztultsága sokak számára vonzó

2024-03-18 10:20:38

Napjainkban világszerte, így hazánkban is megfigyelhető a minimalista dizájn trendje mind a házépítésben, mind a belsőépítészet és a művészetek terén is, a rendezettség, az egyszerű vonalak és formák harmóniája.

Az egyszerű kockák tervezése egyszerűnek tűnhet, azonban jó néhány olyan részlet van, amelyre kiemelten figyelni kell a tervezés és kivitelezés során, és azt is tudni kell, hogy ezek a házak drágábbak lesznek a klasszikus társaiknál. Amennyiben Ön is minimalista családi házat képzel el álmai otthonaként, annak építését tervezi, ismerje meg a gyökereit, főbb jellemzőit, és kérje nagy tapasztalattal bíró építész segítségét!

A Bauhaustól a minimalizmusig
A Walter Gropius által 1919-ben alapított iskola, a Bauhaus képviselői a tiszta formát keresték, és ennek a koncepciója ihlette a minimál stílust, amely a közérthetőséget és az egyszerűséget állítja a középpontba.

A minimalista stílusú épületek színeikben és anyagaikban is az egyszerűséget követik, jellemzően fehér, szürke és fahatású árnyalatokat használnak. Sem az épületen, sem az enteriőrökben, sem a közvetlen környezetükben nincs helye rendetlenségnek, összevisszaságnak, így azoknak nem való ez a stílus, akik gyűjtögetik az emlékeiket.

A minimál stílusú épületek jellemzői
A stílusról a lapostetős épületek jutnak legtöbbünk eszébe, pedig a magastetős változatokra is szép számmal akad példa. Hogy mi a különbség a kettő között, azt röviden ismertetjük.

A magastetők jelentik a klasszikus formát az épületek esetében, ám ennek nem a dizájn, hanem a funkciók szempontjából van nagy jelentősége. Ez a tetőforma ugyanis tökéletes a csapadékelvezetés szempontjából, továbbá optimális a szolár rendszerek felhelyezésére, de az árnyékolás és a hőszigetelés vonatkozásában is kiváló. Költséghatékonyabb verzió, mint a lapostető, és kevésbé problémás.

Ezzel szemben a lapostető az igazi minimalista megoldás, a modern épületek kedvelt eleme, bár a vízelvezetése szempontjából kevésbé kedvező megoldás, de tökéletes tervezés és kivitelezés esetén ugyanolyan jó megoldás, mint a magastető. Óriási tetőterasz kialakítására ad lehetőséget, ráadásul az árnyékolás szempontjából is kedvező.


Minimál stílus az enteriőrökben
Térigényes stílus, a levegős elrendezés alapvető követelmény, nem fér meg benne a zsúfoltság, éppen ezért, csak nagy alapterület, osztatlan helyiségek esetén valósítható meg maradéktalanul. A szimmetria, a ritmus alkotja a harmóniát, de a szigorúan visszafogott színek és a minták ismétlődése is hozzájárul.

Egyszerű, jó minőségű bútorok, berendezések jellemzik, kedvelt anyag a fém, a rozsdamentes acél, a fa, az üveg, illetve ezek kombinációi.

Az óriási, osztatlan nyílászárókon keresztül rengeteg természetes fény áramlik a belső terekbe, és a szellős elrendezés sem állja útját, de a mesterséges világítás is hangsúlyozza.

A minimáldizájn az egyszerűség, az elegancia és kifinomultság tökéletes egyensúlyát nyújtja, kialakítása határtalan költségvetést kíván. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online