Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mik a profi késélezés ismérvei?

2024-02-13 10:13:35

A késélezés ismérveivel jó, ha mindenki tisztában van, hiszen nem túlzás, ha úgy fogalmazunk, hogy a kés lelke az éle. Egy kés él nélkül nem sokat ér, te sem sokra mennél vele a konyhai feladatok elvégzése során.

A profi késélezés biztosíthatja a szép vágási felületek elérését és könnyíti a munkát
Az egyes élelmiszer-alapanyagok roncsolásmentességéhez jó élű késsel kell dolgozni, amihez el kell sajátítani a profi késélezés mozzanatait. Most már csak az a kérdés, hogyan lesz az életlen késből éles vágóeszköz? A Kések Ollók Webáruház élezéshez szükséges profi eszközeivel te is tudni fogod a kérdésre a választ.

Itt megtalálható minden olyan termék, amellyel a késeket borotvaélesen tarthatod. Ha pedig nem sikerül a feladattal megbirkózni, akkor se ess kétségbe: igénybe tudod venni a műhelyük szolgáltatásait, ahol a kollégáik segíteni fognak, akár élezésről, akár fenésről, karbantartásról, esetleg javításról van szó.

A kés rendszeres időközönként vagy szükség szerint is élezhető
Mindenki tudja, hogy nem elég minőségi eszközöket vásárolni, hanem meg is kell őrizni azok minőségét, amit sok esetben kizárólag a folyamatos karbantartással lehet elérni. A kések élettartama és minősége szempontjából például az élezés nagyon lényeges momentum. Amennyiben rendelkezel néhány ehhez való speciális kellékkel, akkor a folyamatot otthon is megoldhatod. Nagyon fontos, hogy az élezés egyszerűen megtanulható mozzanatait te is elsajátítsd, mert ezzel sok későbbi gondot megelőzhetsz.

Természetes jelenség, hogy a kések éle a használat során tompul, ezért az élezésükről időközönként gondoskodnod kell. Ezáltal egyrészt jobban vágnak, újra könnyebbé válik velük a munka, másrészt lényegesen biztonságosabb a használatuk is. Egy életlen késsel sokkal hamarabb és jobban megtudod vágni magad, mint egy élessel.

Milyen titkai vannak a profi késélezésnek?
A kések gondozásához, élezéséhez különböző eszközök állnak rendelkezésedre: például a gyémánt élező, a fenőkő, a fenőbőr, a zsebfenő, a csettegő, az elektromos élezőgép, a fenőacél, a manuális élezőrendszer vagy az ápolás és karbantartás egyéb kellékei.

Kétféle fenőacél – a kör alakú és ovális formájú – közül választhatsz, viszont a nyelek anyagát tekintve vannak eltérések, a piacon egyaránt népszerűek a műanyag és fanyelű termékek különböző színekben. Az acélok átlagos hossza 20 és 30 centiméter között mozog. Prémium kategóriába sorolható az úgynevezett gyémánt fenőacél, amivel az elkopott késeket is újjávarázsolhatod.


Mi a fenőkő?
A fenőköveknél alapszabály, hogy használat előtt be kell nedvesíteni őket: egyrészt azért, mert a kő nem kopik olyan ütemben, másrészt a csiszolás közben keletkezett szennyeződések nem ragadnak bele a kőbe. A fenőkőből több szemcseméretűt is használhatsz. Elsőként a durvább, alacsonyabb számozású (300-600) kövek, majd a finomabbak használatosak (700+), ezzel a késélezés két ütemben zajlik: először az új élt alakítod ki, aztán az él mikroszkopikus egyenetlenségeit tünteted el.

Tartsd te is élesen a késeket, végezz profi munkát! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online