Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lakásbiztosítás felmondásának lehetőségei

2024-01-17 10:32:20

Többféle okból is felmerülhet a lakásbiztosítás felmondásának igénye, hiszen az egyes élethelyzetek is előhozhatják ezt az opciót.

Ha az adott ingatlan értékesítésre vagy cserére kerül, ha a szerződő fél elhalálozik, akkor érdekmúlásról beszélhetünk. Ha pedig a meglévő biztosítás helyett egy kedvezőbbet szeretnénk kötni, vagy valamilyen lényeges változás következett be az ingatlanban, akkor felmondással tudjuk megszüntetni a szerződést, azonban erre speciális szabályok érvényesek. Cikkünkben ezeket a lehetőségeket mutatjuk be.

A lakásbiztosítás módosítása
A CoverMe oldalán is megköthető lakásbiztosítások aktualizálása minden évben szükséges feladat. Ez azért is fontos, mert az ingatlanban bekövetkező változások, például, egy felújítás, növeli az ingatlan értékét, ezáltal érdemes magasabb összegre emelni a díjat, illetve kiegészítő biztosításokra is szükség lehet, például egy garázs építése kapcsán.

A legfontosabb, hogy amennyiben bármilyen változást szeretnénk, első körben a meglévő biztosítónkat keressük fel, hiszen lehet, hogy ők is kedvezőbb ajánlattal állnak elő, így nem lesz szükség a szerződés felmondására és másik társaság keresésére.

Az érdekmúlás
Amennyiben az ingatlan értékesítésre került, akkor arra már nem nekünk kell biztosítást kötni, ezért minél hamarabb juttassuk el az adásvételi szerződést a biztosító részére, aki ennek alapján megszünteti a szerződésünket.

Ha a szerződő fél meghalt, akkor szintén érdekmúlásról beszélhetünk, az ő nevére szóló szerződés hatályát veszti, és az új tulajdonos felelőssége lesz az új biztosítás megkötése.

A felmondás
Ha a jelenlegi biztosítód ajánlata már nem felel meg a számodra és egy másik társasághoz kötnél át, akkor a szerződést fel kell mondanod. Erre azonban speciális szabályok vonatkoznak, így ezt csak bizonyos időkben tudod megtenni.

Arra is figyelj, hogy ha záradékolt lakásbiztosításod van, akkor az új szerződésnek speciális feltételeknek kell megfelelnie. A biztosítási összeg ebben az esetben nem lehet alacsonyabb annál, mint amit a bank megszabott, illetve az új szerződésre is rá kell kerülnie a hitelfedezeti záradéknak.


Mikor lehet felmondani a lakásbiztosítást?
Alapesetben az évforduló előtt 30 nappal a díjrendezett szerződések felmondhatóak. Határozott idejű szerződéseket és díjhátralékos szerződéseket azonban nem mondhatsz fel!

A lakásbiztosítás felmondása ma már évfordulótól függetlenül is megtehető, azonban ilyenkor is vannak erre vonatkozó sajátos szabályok, melyeket érdemes tudni.
Minden év március 1. és 31. között a határozatlan idejű, díjrendezett lakásbiztosításokat évfordulótól függetlenül fel lehet mondani.
A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások esetében a felmondást a naptári negyedév végére is meg lehet tenni, az első év kivételével.

Figyelj arra, hogy a biztosítás nem fizetése nem jelenti a szerződés megszűnését! Sőt, a biztosító az elmaradt díjra is jogosult lesz. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online