Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Önkormányzati választás 2024: kétes kimenetelű csatákra van kilátás a gödöllői körzetekben

2024-01-11 17:39:47

Százötven nappal a június 9-ére kiírt önkormányzati választás előtt – a teljesség igénye nélkül – megkíséreltük feltérképezni, hogy kik és milyen formában állhatnak startvonalra a gödöllői lakosság „kegyeinek” elnyeréséért folytatandó várospolitikai közdelemben. Lássuk, mire jutottunk!

Azt már tavaly ilyenkor tudni lehetett, hogy Gémesi György nem bízza másra a polgármester-jelölti posztot a Gödöllői Lokálpatrióta Klub színeiben, és nyolcadik nekifutásra is megpróbálja megőrizni 1990-ben megkaparintott főpolgári székét. A mögötte álló 10 fős képviselőjelölti csapatban – a 2019-es kínálathoz képest – új és régi arcok egyaránt lesznek. A „lokálpatrióták” jelenleg a 10 gödöllői választókerület kevesebb mint felében, négyben birtokolnak egyéni mandátumot.

A lehetséges rivális szervezeteknél arról érdeklődtünk, indulnak-e a választáson Gödöllőn, és ha igen, milyen jelöltállítási felállásban. Ezen kívül arra is rákérdetünk: mikorra várható, hogy nyilvánosságra hozzák a Gödöllőn indítani tervezett jelölti névsort, akár a polgármester-jelölt, akár az egyéni körzeti jelöltek személyét illetően? Íme, a beérkezett válaszok, ABC sorrendben:

Dr. Henkei Viktória, A Hely az Érték Városvédő Egyesület elnöke:
- Néhány héttel ezelőtt elnökségi ülést tartottunk, ahol felmerült az önkormányzati választáson történő indulás kérdése. Figyelembe véve a 2019-ben szerzett tapasztalatokat, az elnökség úgy döntött, hogy nem zárja ki az indulás lehetőségét. Jelenleg is zajlik a csapatépítés, ami nem csak a jelöltek személyéről, hanem a segítő önkéntesek toborzásáról is szól.

Végvári Tamás választókerületi elnök, Demokratikus Koalíció (DK):
- Természetesen a Demokratikus Koalíció, mint a legnagyobb ellenzéki párt meg kívánja magát mérettetni a helyhatósági választásokon Gödöllőn is. Mint ahogy azt korábban is nyilatkoztam, polgármester jelölt nélkül, de mind a 10 egyéni körzetben állítunk jelölteket.
Gémesi Györggyel nem folytattunk előzetes egyeztetéseket, így direkt módon nem támogatjuk indulását, de nem titkolt célunk az, hogy a város ne kerüljön a Fidesz kezébe. Miután a jelenlegi választási logika azt mutatja, hogy az előttünk álló önkormányzati választás tétje az lesz, hogy Gödöllőn marad-e Gémesi György, vagy átveszi a város vezetését a Fidesz, ezért nem kívánjuk gyengíteni a jelenlegi polgármester választási esélyeit egy saját polgármester jelölt indításával. 
Az egyéni körzetek indulói vélhetően február hónap folyamán kerülnek bejelentésre a DK gödöllői közösségi oldalán.

Fidesz Gödöllői Szervezete
:
- Mára a gödöllőiek túlnyomó többsége határozottan úgy gondolja, hogy a jelenlegi városvezető elfáradt, már nem a város és lakóinak érdekeit képviseli, ezért ideje nyugdíjba vonulnia. Amit több mint 30 év alatt nem sikerült megvalósítania, azt már nem is fogja.
A városnak változásra, új lendületre van szüksége. Bármit is tegyenek vagy mondjanak a kampány során, biztosíthatunk mindenkit, hogy Gödöllőnek lesz érdemi választása. Mindannyiunk érdeke, hogy szeretett városunk ütemet váltson és megszerezze az őt megillető helyet a települések versenyében.

Dőringer Károly, a Jobbik-Konzervatívok választókerületi vezetője:
- Jelen pillanatban a Jobbik-Konzervatívok indulási formája még megbeszélések tárgyát képezi.

Terdik Roland, a Kétfarkú Kutya Párt kommunikációs vezetője:
- Jelenleg úgy néz ki, hogy senkit sem indítunk Gödöllőn, ha változik valami, jelentkezünk.

Gál József, a Lehet Más a Politika (LMP) szóvivője:
- Az LMP - Magyarország Zöld Pártja tervezi részvételét a gödöllői önkormányzati választáson, ugyanis továbbra is abban vagyunk érdekeltek, hogy a Fidesz ne vegye át a várost, ennek mentén tárgyalunk. Az indulás formáját várhatóan pár hét múlva fogjuk nyilvánosságra hozni, amiről a választókat tájékoztatjuk.

Horváth Lajos, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Gödöllői Szervezetének elnöke:
- Úgy gondoljuk, hogy az idei önkormányzati választás kulcsfontosságú lesz Gödöllőn is, hiszen hosszú időre meg fogja határozni városunk sorsát. Ebben a megválasztott képviselőtestületnek komoly szerepe lesz a helyben élők képviseletén és a helyi ügyek támogatásán keresztül.
Az MSZP olyan önkormányzatot szeretne, amelynek legfontosabb célja a Gödöllőn élő emberek életminőségének javítása, a természeti és a környezeti értékek megőrzése. Olyan képviselőtestületre van szükség, amely segíti a közügyeket és kontrollt gyakorol a helyi politika fölött.
E cél elérése érdekében folynak az egyeztetések, heteken belül várható ennek eredménye. Amikor lezárulnak az egyeztető tárgyalások, örömmel tájékoztatjuk a nyilvánosságot az eredményről.

Bartha Barna, a Mi Hazánk Mozgalom Pest vármegyei elnöke:
- A Mi Hazánk Mozgalom Gödöllőn is önállóan indul a júniusi választásokon. Gödöllőn egy fiatal, fejlődő szervezetünk van, ráadásul, elköltözések miatt a tagság egy része is kicserélődik. Jelen állás szerint 10 egyéni jelölttel kívánunk indulni, de az sem kizárt, hogy polgármester-jelöltet is állítunk.  Számunkra még nem ismert az induló szervezetek összetétele. Az az alaptétel érvényes, hogy más párttal a Mi Hazánk nem szövetkezik, de civil szervezettel nem kizárt az együttműködés. A jelölti névsor bemutatásáról később adunk tájékoztatást.

Varsányi Áron, a Momentum Mozgalom sajtóreferense:
- A Momentum indulni fog a gödöllői önkormányzati választásokon. Amint eljön annak az ideje, a Momentum és a helyi szervezet is megteszi a választásokkal kapcsolatos legfontosabb bejelentéseket.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online