Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogy Gödöllőn is biztonságban teljen a szilveszter

2023-12-28 10:47:48

December 28-ától megvásárolhatja, de a pirotechnika nem játék! Legyen körültekintő, hogy hol és mit vásárol! Ha megvette, használja ésszel, biztonságosan! – ezek a figyelemfelhívó figyelmeztetések jelentek meg a rendőrség hivatalos weboldalán, a police.hu elérhetőségen

Mit jelent a pirotechnikai osztályokba sorolás?
Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28-a és 31-e között vásárolhatók meg.
A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus – érvényes felhasználási engedély birtokában – vásárolhatja meg.

Mikor használható fel a szilveszteri tűzijáték?
A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én, vasárnap 18 óra és január 1-jén, hétfőn 6 óra között használhatók fel. Ehhez nem szükséges külön engedély.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki ezt köteles térítésmentesen visszavenni.

Hány éves kortól vásárolhatók a termékek?
Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

Hol érdemes vásárolni?
Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve a termék minőségileg bevizsgált. Ne vásároljon illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyezteti!

Honnan tudható, hogy a megvenni kívánt termék legális?
A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Hogyan kell tárolni a pirotechnikai eszközöket?
Tartsa távol más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől zárja el! Tetőtérben, alagsorban ne tárolja! Az eredeti csomagolást ne bontsa meg, a hibás vagy sérült terméket ne használja fel!

Szabad petárdázni idén szilveszterkor?
Nem! Továbbra is TILOS petárdát birtokolni és felhasználni! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 200 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Miért veszélyes a petárda?
Minden évben történnek balesetek a petárdázás miatt hazánkban is. Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat. A végtagok roncsolódása, csonkolódása, a hallás károsodása senkinek sem hiányzik!


Az állatok védelmében
Ha már a szilveszteri mulatsággal sok esetben együtt járó, sok esetben szélsőséges „durrogásnál” tartunk, fontos megemlíteni, hogy amennyiben tehetjük, szívleljük meg az állatvédők kérését, akik azt szeretnék elérni, ha minél kevesebben élnének Gödöllőn is az év végi örömmámor kifejezésének zajos módjával.

A petárdától/tűzijátéktól megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki, előzzük meg a bajt. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, és előfordulhat, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Praktikus tanácsok háziállat-tulajdonosoknak
1. A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető. Chip-leolvasás a gödöllői MOL-töltőállomáson (Szabadság út 12.) lehetséges.
2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.
3. A baj megelőzése érdekében a szilveszteri tűzijáték felhasználásának időszakában a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.
4. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Értesülésünk szerint Gödöllőn a Suttogó (Rózsa utca 13. • telefon: 06-28/789-881) és a Turul (Szabadság út 21. • telefon: 06-30/943-9898) állatorvosi rendelők tartanak ügyeletet az óév utolsó napján 15 óráig és az új esztendő első napján 9 órától.

Ha valakinek elveszik a házi kedvence, az állat fotóját feltöltheti az ide kattintva elérhető gödöllői közösségi oldalra. A bejegyzésben célszerű a telefonszámot is megadni, hogy a megtaláló értesítést tudjon küldeni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online