Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A Gödöllői Királyi Kastély a „Via Habsburg” útvonal első magyarországi csatlakozója

2023-10-13 17:34:08

Négy ország (Ausztria, Franciaország, Németország és Svájc), hat régió 70 helyszíne és városa után, Magyarországon elsőként a Gödöllői Királyi Kastély is csatlakozott az Európa Tanács által 2014 óta támogatott, a Habsburgok életútját bemutatni hivatott „Via Habsburg” kulturális útvonalhoz.

A hivatalos ceremóniát október 13-án, a délutáni órákban rendezték meg a gödöllői kastély főbejáratánál. A mintegy félórás eseményen – a rövid köszöntőbeszédek elhangzását követően – Reinhold Sahl, a Via Habsburg elnöke (képen jobbra) átadta a csatlakozást jelképező védjegytáblát dr. Ujváry Tamásnak, a gödöllői kastélyt működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatójának.


Történeti háttér
A Habsburg-ház Európa egyik legbefolyásosabb királyi háza volt. A Habsburgok története bizonyos mértékig a mi történelmünk is. 996-tól e nagydinasztia személyiségei döntő befolyást gyakoroltak a történelemre, Európa földrajzának és sorsának kialakulásában. Antantok és viták, hatalmi harcok és területi hódítások, háborúk és békeidők… Mind megosztották a népeket, de egyesítették is őket, és kötelékeket alakítottak ki, amik idővel kitartanak. A Habsburgok történetét több ezer négyzetkilométeres területen őrzik emlékhelyek Nyugat- és Közép-Európában. Paloták, kastélyok, csodálatos templomok, kolostorok, apátságok és pompás múzeumok mutatják be, hogyan formálta meg ez az emblematikus dinasztikus család nem csak a történelmet, hanem a művészetet is.
A Gödöllői Királyi Kastélyt 1867-ben vásárolta meg a magyar állam. A felújított és átalakított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő rezidenciája lett. A királyi család főként tavasszal és ősszel tartózkodott Gödöllőn. Erzsébet királyné halála után (1898) az uralkodó ritkábban látogatott ide: utoljára 1911-ben járt itt. I. Ferenc Józsefet a trónon követő IV. Károly első hosszabb gödöllői tartózkodásának a monarchia összeomlása vetett véget 1918. október 26-án.
A kastély 1996-ban nyitott meg a nagyközönség előtt, kiállításai javarészt a királyi időszaknak állítanak emléket. Gondosan őrizve Erzsébet királyné és I. Ferenc József hagyatékát. Forrás: GKK sajtóközlemény


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online