Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kifizették az épülő városháza harangjátékának komponálóit, 40 milliós közpénz-forrás táplálta a Belvárosi Napokat

2023-09-21 10:00:12

Szeptember 21-i ülésükön a gödöllői képviselőtestület tagjai – mások mellett – a város februárban elfogadott, azóta többször módosított költségvetése első félévi, június 30-ig történt megvalósulásának adataival is szembesülhettek. A városatyák 9 igen szavazattal és 6 tartózkodással nyugtázták a határozati javaslatot.
A teljesség igénye nélkül nézzük, hogy az előirányzott legfontosabb bevételi és kiadási tételeket időarányosan milyen arányban sikerült teljesíteni.

Bevételek
Közhatalmi bevételek (adók) 52,67%
Kamat- és más, nyereségjellegű bevételek 171,1%
Működési költségvetési bevételek 52,85%
Felhalmozási költségvetési bevételek (fejlesztés, felújítás) 64,68%
Költségvetési bevételek mindösszesen 58,3%

Kiadások
Kötelező feladatok 42,33%
Önként vállalt feladatok 44,03%
Működési feladatok 40,33%
Felhalmozási feladatok 14,09%
Városi kiadások mindösszesen 36,08%

Adalékként szolgálhat, hogy az önkormányzatnak két hitelfelvételi kérelme van függőben (egyetemi bölcsődefejlesztés és energiahatékonysági fejlesztés), aminek kormányzati jóváhagyása (még) nem történt meg.

A felhalmozási kiadásokkal összefüggésben érdemes megemlíteni, hogy az évek óta épülőfélben lévő városházára az idei esztendő első félévében az alábbi összegeket (26.780.743 forint) költötték el:
• 17.477.819 forint irodabútorok beszerzése
• 6.562.357 forint vendéglátó-egység kivitelezési munkálatai
• 1.771.836 forint NAV ÁFA-fizetés
• 508.000 forint harangjáték
• 460.731 forint mobil kerítés

Csaknem 166 millió forinttal csökkent a gödöllői büdzsé általános tartaléka
A féléves beszámoló számadatainak ismeretében módosítani kellett a település februárban jóváhagyott költségvetését. A csaknem 376,5 millió forintos általános tartalék megközelítőleg 210,7 millió forintra csökkent, miután – mások mellett – kétszer 20 millió forintot biztosítottak a Gémesi György elmondása szerint 4 millió forintos bevételt termelt Belvárosi Napokra, 50 millió forintot a közterület-felügyelet bér- és megbízási díj kiadásaira, illetőleg 15 millió forintot a Tormay Károly Egészségügyi Központ fűtési költségeinek fedezetére.

150 millió forintos osztalékot vesz ki a város a Távhő Kft-ből
Eddig nem igazán alkalmazott módját választotta a városvezetés, hogy hozzájáruljon a helyi fejlesztések finanszírozásához. Mivel az önkormányzati alapítású és tulajdonú Gödöllői Távhő Kft. gazdálkodása lehetővé teszi, a település irányító grémium tagjai úgy döntöttek, hogy osztalék(előleg)ként 150 millió forint kifizetését engedélyezik a városi költségvetés forrásoldalának bővítése érdekében.
A döntés kapcsán Kolozs Csaba (Szövetség Gödöllőért) megemlítette, hogy dicséret illeti a Távhő Kft. vezetését, amely gazdálkodásával megteremtette az osztalékfizetés lehetőségét. Javasolta, hogy a képviselőtestület ezt vegye majd figyelembe, ha az ügyvezető igazgatói jutalmazásról határoz.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online