Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A pilates története

2023-09-20 10:15:54

Az emberek többsége korábban már legalább egyszer garantáltan részt vett egy pilates órán, mivel az ismerőseik, a barátaik vagy a családtagjaik ódákat zengtek nekik arról, hogy mennyire hatékonyan lehet ezzel a mozgásformával erősíteni a test legfontosabb izmait, és milyen szép alakot varázsol.

A legtöbbjük azonban egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy ki is áll amögött a módszer mögött, amit nap mint nap az általuk választott Pilates stúdióban űznek. Főként ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünket ennek a témának szenteljük, és átbeszéljük részletesebben.

A pilates születése
Ennek a csodás mozgásformának a megalkotója Joseph Pilates, akinek az élete cseppet sem alakult egyszerűen. Nem elég, hogy angolkórt és asztmát állapították meg nála már viszonylag korán, még ízületi bántalmak is kínozták.

Ennek ellenére mégis úgy döntött, hogy belekezd a testépítésbe. De a gyenge teste és a veleszületett betegségei arra késztették, hogy kialakítsa a számára megfelelő mozgásformát. Olyat, amelynek a gyakorlatai leginkább a mélyizmokra és a légzésre koncentrál.

A módszerét végül az első világháború ideje alatt volt lehetősége tökéletesíteni, amikor is antant országban (Angliában) élő németként internálták a Man-szigetre. Ő pedig ezt az időszakot annak szentelte, hogy elkezdett a saját és a társai erőnlétével foglalkozni, és oktatta őket a helyes mozgásra. Olyannyira hatékonyan, hogy a legenda szerint az internáltak immunrendszere a jó fizikumuknak köszönhetően még a történelem egyik legnagyobb világjárványának, a spanyolnáthának is ellenállt.

Ráadásul, még az ágyban fekvő, beteg vagy sérült embereknek is tartott edzéseket, méghozzá az ágyrugók felhasználásával, amellyel lényegében megalkotta a Reformer Pilates elődjét.

A pilates korai története
Az első világháború után Joseph Pilates a feleségével kivándorolt Amerikába, ahol elkezdte oktatni módszerét, és saját stúdiót is nyitott, amely olyannyira népszerű volt, hogy híres tánckarok táncosait edzették ebben. Ez a mozgásforma ugyanis nagyszerű megoldást jelent a sérülésmentes izomfejlesztésre, és azon izmok nyújtására, amelyek a táncot is támogatják.

Ezután pedig már nem volt megállás. Joseph Pilates folyamatosan fejlesztette a módszerét, és 1967-ig több mint 500 különféle gyakorlatot dolgozott ki, és 20 olyan pilates gépet talált fel, amelyek segítségével a választott területek és az ízületek terhelése nélkül fejleszthető a test, főleg a törzs többi izma. Ez pedig nagymértékben elősegítette azt, hogy ezt a módszert akár a sérülés utáni rehabilitációra is lehessen használni.


Pilates manapság
Főként az előbb említett dolgoknak köszönhetően a pilates mint mozgásforma nem csupán a sportolók vagy a fogyni vágyók körében lett népszerű, hanem az egészségügyi szakemberek is elismerik.

Ezért is javasoljuk számodra, hogy adj egy esélyt ennek a csodás sportnak. A Pilates Budapestben lehetőséged van a csoportos edzések mellett egyéni oktatáson is részt venni. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online