Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mire használhatod a vékonyabb OSB lapokat?

2023-08-12 18:41:35

Az OSB lap, azaz: irányított szálelrendezésű lap a forgácslaphoz és a rétegelt lemezhez hasonlóan kiváló burkolóanyag. Strapabírósága és univerzális felhasználhatósága révén egyre népszerűbb, ráadásul, többféle vastagságban és típusban érhető el.

Normál vagy nútféderes OSB lapot válassz?
A Káplár fatelep webáruházában OSB lapból normál és a nútféderes típus vásárolható, amelyek között az a különbség, hogy ez utóbbit úgy alakították ki, hogy résmentesen illeszkedjenek egymáshoz a lapok. Ez a megoldás azonban azzal jár, hogy kisebb táblaméretben készülnek a nútféderes lapok, ami sok szempontból előnyös lehet.

Egyrészt könnyebben tudod szállítani, másrészt egyszerűen tudsz vele dolgozni, viszont csak bizonyos vastagságokban gyártják. A nútféderes OSB lap 12 mm-es, 15 mm-es, 18 mm-es, 22 mm-es és 25 mm-es vastagságban érhető el. Ha tehát ennél vékonyabb anyagra van szükséged a projektedhez, akkor a normál kivitelű változatot válaszd.

Milyen vastagságban érhetők el az OSB lapok?
A normál kivitelű OSB lapot 6 mm-es, 10 mm-es, 12 mm-es, 15 mm-es, 18mm-es, 22 mm-es, 25 mm-es, 30 mm-es és 40 mm-es vastagságban gyártják. A gyártási eljárás lényege, hogy a kéregtelenített  faforgácsból három réteget műgyantával összeragasztanak úgy, hogy egymásra merőleges szálirányban álljanak. A ragasztás során a műgyanta befolyik a fa pórusaiba és nagyon erős ragasztás jön létre. Ezt követi a magas hőmérsékleten történő préselés, amitől még tömörebbé, masszívabbá válik az anyag.

Az OSB lapok, amelyek 5% ragasztót tartalmaznak, ellenállóak a penésszel és a gombákkal szemben. Vízállóságukat tekintve különböző osztályokba sorolhatóak. Bár, az orientált forgácslap elsősorban beltéri felhasználásra készül, létezik belőle paraffinnal bevont, mérsékelten vízálló változat is. Ilyen a Káplár fatelepen forgalmazott OSB-3 lap, amely esetében a 3-as jelölés a mérsékelt vízállóságot jelenti. Így ez a termék kültéri felhasználásra is megfelelő lehet.


Milyen célra használhatod a vékonyabb OSB lapokat?
A legvékonyabb OSB lap, amit megvásárolhatunk, 6 mm vastag. Ez kifejezetten rugalmas anyag, amelyet fal- és mennyezetburkolatként, álmennyezetként alkalmazhatsz. Kiválóan alkalmas szarufák alá, a tető síkjába történő beépítésre is.

A 8 mm-es és a 10 mm-es vastagságú OSB lap is ehhez hasonló célokra alkalmazható, bár ez utóbbi méretű anyag már zsaluzáshoz is megfelel. A vastagság növekedésével a rugalmasság csökken, viszont nő a strapabírás és a masszivitás, ezért a vastagabb OSB lapok nemcsak burkolásra, hanem járófelületek kialakítására is alkalmasak. Járófelületekhez, színpadborításhoz, járműplatók kialakításához leginkább az extra vastag, 30 mm-es és 40 mm-es OSB lapok javasoltak.

Az OSB lapok népszerűségét egyrészt az okozza, hogy sokféle burkolási feladatot oldhatsz meg velük, ugyanakkor kifejezetten kedvező árfekvésű anyagok. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online