Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői sportolók, akik jó eséllyel utazhatnak a párizsi olimpiára

2023-07-26 09:02:40

Napra pontosan egy év múlva, 2024. július 26-án fellobban a láng a párizsi olimpiai játékokon, a Stade de France stadionban. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett intézkedések miatt 2021-re halasztott tokiói világeseményen a gödöllői sportélet szereplőit ketten, Mészáros Eszter (sportlövészet, 10 méter légpuska vegyes csapat 7. hely) és Gémesi Csanád (kardvívás, csapat-bronzérem) képviselték. A dolgok jelenlegi állása szerint jó esély mutatkozik arra, hogy a MATE-Gödöllői EAC kiválóságai a francia fővárosban is csatasorba álljanak a minél jobb helyezés eléréséért.

Bár, még mindkét sportágban javában zajlik a kvalifikációs (kvótaszerző) időszak, bizonyos következtetések – ha semmi váratlan esemény nem jön közbe – már most levonhatók. Nézzük a gödöllői sportolók olimpiai indulási esélyeit!

Sportlövészet
A jövő évben esedékes nyári olimpián a női légpuskások 10 méteres számában összesen 29 fő indulhat. Közülük 25 versenyző a különféle nemzetközi megmérettetéseken juthat kvótához, míg négyen más úton (rendező ország 1, feltörekvő országokat illető szabadkártya 2, olimpiai kvalifikációs világranglista 1) válthatnak repülőjegyet Párizsba. Eddig 9 kvóta (2 amerikai, valamint 1-1 francia, kínai, norvég, lengyel, dél-koreai, svájci és brit) foglalt Mészáros Eszter leginkább kedvelt versenyszámában.
Kvótaszerzésre még több lehetőség kínálkozik jövő év június 9-éig. Ezek közül az élre kívánkozik a bakui világbajnokság (augusztus 14. – szeptember 1.), ahol 4 indulási jog szerezhető. Ezen felül – a különböző földrészek bajnokságait leszámítva – a jövő évi győri Európa-bajnokságon, valamint utolsó lehetőségként az olimpiai kvalifikációs versenyen 2-2 kvóta talál majd gazdára. És ne felejtsük el a 2024-es limai világkupát (1 kvóta), ahol Eszter ebben az évben ezüstérmes lett.
Ha Eszter ezeken a megmérettetéseken nem jutna olimpiai kvótához, mentsvárként szolgálhat a világranglista, ahol a 10 méteres számban jelenleg a 3. helyen áll, és két olyan riválisa előzi meg, akik már rendelkeznek kvótával.

Amennyiben Mészáros Eszter kvótát szerez (ami ugyan nem névre szóló, de kicsi az esélye, hogy formán kívül kerüljön), akkor nem csak egyéniben, hanem vegyes csapatban (feltehetőleg Pekler Zalánnal) is lőállásba léphet a francia fővárosban. A női légpuskások 50 méter 3 testhelyzet száma hasonló lehetőséget ad a kvótaszerzésre, azonban Eszter esetében az eddigi eredmények alapján ennek kisebb az esélye.


Vívás
A 2024-ben esedékes párizsi ötkarikás játékokra a vívók kvalifikációs időszaka április 3-án kezdődött, és 2024. április 1-jén zárul. A csapatok közül az a 4 vehet biztosan részt a párizsi olimpián, amelyik az egy éves kvalifikációs időszakban a legtöbb pontot gyűjtötte össze a világversenyeken (kontinentális bajnokság, világbajnokság és világkupa). A fennmaradó 4 helyet – leszámítva a kvótát szerzett országokat – a földrészek legjobbjai között osztják el, illetve azt is tudni kell, hogy a házigazda franciák (amennyiben nem szereznek kvótát) alanyi jogon indulhatnak. Fontos, hogy a csapatversenybe bejutott 8 formáció 3-3 tagja (24 vívó) az egyéni viadalon is pástra léphet.

Azzal együtt, hogy Gémesi Csanádnak az egyéni indulás Tokióban nem adatott meg (Decsi András szövetségi kapitány testvérét, Decsi Tamást nevezte be), jövőre ennek nagyobb esélye látszik. Ehhez, persze, az kell, hogy a magyar csapat utazhasson Párizsba. Szerencsére, eddig minden jel arra utal, hogy a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta kvartett jövő áprilisig nem kerül ki a top négyből: jelenleg – Dél-Korea mögött, megnyugtatónak tekinthető előnnyel – a 2. helyen áll. A pozíció megőrzéséhez fontos, hogy a most zajló, dupla ranglista-pontozású milánói világbajnokságon jól szerepeljen nemzeti együttesünk, amely július 27-én lép pástra a selejtezőben.
Ezt követően a novemberben esedékes algíri, majd a jövő februári varsói, márciusi paduai és budapesti világkupán lehet majd védeni vagy növelni a ranglista-pontokat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online