Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megugrott a szabadtéri tűzesetek száma a gödöllői parancsnokság illetékességi területén

2023-06-15 10:48:44

Akárcsak tavaly, idén is júniusban érkezett el az a pillanat, amikor a várost irányító grémium tagjai megismerhették a Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egy évvel korábban végzett tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót, amit Szigeti Róbert tűzoltó őrnagy, gödöllői tűzoltóparancsnok terjesztett a városatyák elé.

A Szabadság út 28. szám alatti épületben működő gödöllői tűzoltó-parancsnokság 26 településre (185 ezer lakos) kiterjedő működési területén – 1.243 riasztásból – összesen 880 (2021-ben 700) beavatkozást igénylő esemény történt tavaly. A beavatkozással járó műszaki mentések száma 464 (2021-ben 394) esetre rúgott, míg tűz miatt 416 esetben (2021-ben 306) volt szükség beavatkozásra. A regisztrált szabadtéri tűzesetek száma 250 volt (2021-ben 157).
A műszaki mentések sorában a 2021-es 99 esetszámhoz képest tavaly 129 esetre nőtt a viharkárok, fakidőlés miatt szükséges helyszíni intézkedés. Közúti balesetnél 205 alkalommal kellett intézkedni, szándékosan megtévesztő jelzés pedig 7 ízben történt. A téves jelzések szám 258 esetre rúgott 2022-ben, főként a munkahelyeken munkavégzés közben „éles” üzemmódba kapcsoló tűzjelzők riasztásának köszönhetően.

Gödöllő területén 168 műszaki mentésnél (2021-ben 150) és 124 tűzesetnél (2021-ben 115) akadt dolguk a helyi lánglovagoknak, akik hat, többségében korszerű szerből álló gépjármű-állományra támaszkodhatnak munkájuk során. A szerek közül néhányat az elmúlt években sikerült beszerezni, továbbá a Szabadság út 28. szám alatt található tűzoltólaktanya épülete elavult állapotának felszámolására, a létesítmény energiahatékonysági korszerűsítésére (nyílászáró-cserék, napelem felszerelése) – a lehetőségekhez mérten – folyamatosan történnek intézkedések.
A helyi parancsnokság személyi állományának készenléti létszáma 80 fő, az egység jelenleg 74 fős feltöltöttséggel rendelkezik.

Összegzésképpen elmondható, hogy – köszönhetően a lakosságtájékoztató és a minőségében, valamint mennyiségében egyaránt növekvő megelőző tevékenységnek is – az elmúlt esztendőben számos nehézséggel (például: aszály) szembesülő gödöllői parancsnokság tűzoltási és műszaki mentési beavatkozásainak számában kiugróan romló tendencia nem figyelhető meg. Az elmúlt évben nem volt olyan tűz- vagy katasztrófavédelmi esemény a gödöllői parancsnokság illetékességi területén, ami lakosságvédelmi intézkedést igényelt volna.

Ugyanakkor nem szabad szó nélkül hagyni, hogy a beavatkozást igénylő 2022-es tűzesetek jelentős hányada, 60,1 százaléka (egy évvel korábban 51,3 százaléka) szabadterületen történt, ami kedvezőtlen elmozdulást mutat. Az okát tekintve főként emberi mulasztásra visszavezethető jelenség visszaszorítása érdekében folyamatosan szükség van a prevenciót szolgáló lakossági tájékoztatásra. Fontos tudni, hogy országosan elrendelt tűzgyújtási tilalom életbe lépése esetén – hiába az önkormányzati rendeletbeli szabályozás – még a kerti hulladék égetése sem engedélyezett. Ennek megszegése pénzbírsággal is sújtható.

Örömtelinek tekinthető, hogy a gödöllői parancsnokság illetékességi területén 2022-ben sem történt halállal végződött szén-monoxid mérgezés vagy tűzeset, és az otthon jellegű tűzesetek arányszáma (19%) is redukálódott néhány százalékponttal a korábbi esztendőhöz képest (24,8%).


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online