Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milyen egy igazán jó kistehergépkocsi abroncs?

2023-06-12 18:37:13

Ma már rengetegféle jármű szeli az utakat. Személyautó és személyautó között is hatalmas különbségeket lehet felfedezni, nem is beszélve az olyan járművekről, mint a kistehergépkocsik. Ha gumiról van szó, akkor mindegyik autó esetében más és más igényeknek kell megfelelni. Szerencsére ma már a kistehergépkocsik számára is van elérhető megoldás, méghozzá bőségesen.

Mégis miben más egy ilyen gumiabroncs?
Ha megnézzük, hogy hogyan néz ki egy kisteher gumiabroncs – például – a Gumiflex oldalán, akkor elsőre nem sok különbséget fogunk találni a személyautókon találhatókhoz képest. Azonban anyagában, mintázatában, teherbírásában már sokkal nagyobb eltérések jelentkezhetnek. A kistehergépkocsik esetében sokkal nagyobb teherrel kell megbirkózni úgy, hogy mindemellett a sebesség rovására se menjen a kialakítás.

A mintázat felel elsősorban azért, hogy megfelelő vezethetőséggel rendelkezzen a jármű. Nyáron sokkal nagyobb futófelületre van szükség, valamint kevésbé mély bordákra, hogy minél nagyobb legyen a tapadás. A gumi anyaga felel a teherbírásért, hogy még a teljesen megpakolt teherautót is ugyanolyan biztonságos legyen vezetni. Ellenkező esetben a jármű könnyebben meg tudna csúszni, ami akár a rakomány sérüléséhez vagy komolyabb balesethez is vezethet.

Ott van még az ellenállás is, ami azért fontos, hogy megfelelő fogyasztási mutatókkal rendelkezzen a teherautó. Kevesen tudják, de a gumi nagymértékben hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás hatékonyságához. Ma már olyan minőségi gyártók érhetőek el a tehergépkocsi gumik piacán is, mint a Pirelli, ami leginkább a Forma 1-ből lehet ismerős az átlagemberek számára.

Érdemes időben felkészülni a nyárra
Itt a nyár, ideje felszerelni a nyári gumit a teherautókra is. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért van szükség két különböző kialakításra, mint a nyári és téli abroncs. Ez leginkább azért fontos, mert nyáron teljesen más körülményekkel kell megküzdenie a tehergépkocsiknak is. A magas hőmérséklet miatt a tapadásnak még nagyobb szerepe lesz, valamint a gumik összetétele is teljesen más lesz épp a forróság miatt. Kevésbé mély barázdák és mélyedések találhatóak ezeken az abroncsokon, éppen azért, hogy minél nagyobb legyen a tapadás.


Alaposan tájékozódjunk vásárlás előtt
A prémium termékek sokkal nagyobb biztonságot, teljesítményt biztosítanak, mindezt hosszabb távon, mint az átlagos változatok. Természetesen a választás így sem egyszerű, mivel az elérhető gumik száma igazán magas. Függetlenül attól, hogy először vagyunk ilyen helyzetben, vagy tapasztalt sofőrök vagyunk, mindig érdemes konzultálni szakemberrel, mivel az abroncskínálat évről évre változik. Folyamatosan érkeznek újítások, hatékonyabbnál hatékonyabb változatok érhetőek el, így jobb mindig ezeket használni, mivel a teljesítmény is sokkal jobb lehet egy ilyen szettnek köszönhetően. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online