Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn és Szadán is lesz Erdőbarát Rendezvény májusban

2023-04-21 19:29:18

Április 22-e, a Föld napja ismét ráirányítja a figyelmet a természeti környezet, az erdők fenntartható használatának problémájára. A Pilisi Parkerdő tavaly vezette be az Erdőbarát Rendezvény minősítési rendszert, hogy ezzel segítse az erdei sport- és túraprogramok szervezőit és résztvevőit a közös cél, a természeti értékek, az erdő ökológiai egyensúlyának megóvásában. Eddig már közel száz sportszervező csatlakozott a minősítési rendszerhez. A Parkerdő célja idén tovább bővíteni a nagy sikerrel indult kezdeményezést.

2022-ben közel harmincezer fő vett részt 217 regisztrált rendezvényen, melyek jellemzően erdei sportesemények, teljesítménytúrák, terepfutó- és erdeikerékpár-versenyek voltak. Az erdei versenyek szervezői által befizetett erdőfenntartási hozzájárulás több mint nyolcmillió forintot tett ki. Összehasonlításul: a Pilisi Parkerdő évente megközelítőleg 400 millió forintot fordít saját forrásból az erdei turisztikai infrastruktúra fenntartására.

Az erdőtörvény kimondja, hogy bár az állami erdőterületek zöme szabadon látogatható, üzleti célú hasznosításukhoz az erdőkezelő hozzájárulására van szükség. A Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység, valamint a Gödöllői-dombság a főváros közelsége miatt az ország leglátogatottabb erdei közé tartoznak. Ez igaz a fizetős, nevezési díjas erdei sportrendezvényekre is: évente több száz ilyen verseny és teljesítménytúra zajlik az említett területen. A minősítési rendszer bevezetésére azért is szükség volt, mert a Budapest környéki erdők jóformán elérték befogadóképességük határát, és a látogatottság időnként veszélyezteti az erdők természetes értékeinek megóvását.

A Pilisi Parkerdő célja, hogy a sikeres tavalyi év után – amikor közel száz verseny- és rendezvényszervező csatlakozott a kezdeményezéshez – tovább bővüljön az Erdőbarát Rendezvény minősítést elnyert programok és versenyek köre, és 2023-ban minél több szervező, illetve úgynevezett „instant túra” (rajtidőponthoz nem kötött, de nevezési díjas túralehetőség) kapcsolódjon az Erdőbarát Rendezvények minősítési rendszerhez.

Az események között helyi és környékbeli rendezvények egyaránt fellehetők. Május 20-án, szombaton a III. SZADA terepfutás, míg május 28-án, vasárnap a gödöllői Erzsébet-parkban lezajló 3. EDURACE Családi Terepfutó Nap kínál mozgási lehetőséget az érdeklődőknek. Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online