Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan kezelhető a fogszuvasodás?

2023-04-12 10:22:12

Századunkban még mindig a fogszuvasodás a legtöbb fogászati problémának az okozója. A fogak letörése, elszíneződése, érzékenysége banálisan egyszerűen megelőzhető lenne helyes fogmosási technikával.

Kismértékű szuvasodás kiszűrése és kezelése
A szűrővizsgálatok azért fontosak, mert egy év alatt rengeteg változás történik az emberi szervezetben, amiről nincs tudomásunk. Gyakran a tünetek is már csak akkor jelentkeznek, ha komoly a baj.

A Budapest Dental állapotfelmérésén tüzetesen átvizsgálják az összes fog aktuális helyzetét, így egyszerűbben, ráadásul, pénztárcabarát módon tudják a kismértékű szuvasodást kezelni fogszínű kompozit töméssel.

Gondoljon bele, mennyi baktérium van a szájüregben, amiknek a nagy része szükségszerű és az érdekeinket szolgálják. Ám elég egy apró változás a mikrokörnyezetben – például ott maradt ételmaradék –, és az egyensúly felborul. Megjelennek a rendkívül káros baktériumok és elkezdik gyengíteni a fogakat.

Ha már beütött a krach, persze akkor sincs minden veszve, hiszen a fejlett technológiának köszönhetően számos új kezelési forma áll a páciens, illetve a fogorvosok rendelkezésére a fog megmentésére. Azért jobb és olcsóbb is a megelőzés.

Mikortól számít nagynak a fogszuvasodás?
Akkor, amikor a szuvas dentin már meghaladja a fog harmadát. Jellemzően ekkorra már a dentin mélyebb szövetei is érintettek. Bár a szuvasodás mély, még nem feltétlenül jelentkezik fájdalom. Egyre nagyobb az esélye, hogy a szuvasodás következtében kialakult fertőzés átterjed a fogidegre. Ilyenkor sok fogorvos már csak gyökérkezeléssel, vagy foghúzással tud segíteni.
Ha ebben a stádiumban, még időben érkezik egy korszerű fogászatra, akkor lehet esély Vital Pulpa Terápiával megmenteni a fogat.

Ha erre nincs lehetőség, akkor gyökérkezelés szükséges. Mivel a gyökérkezelt fog másmilyen bánásmódot igényel a továbbiakban, ezért a végleges restauráció fogbetéttel vagy borítókoronával történik.

Mi az a biomimetikus fogfelépítés?
A biomimetikus fogfelépítés alkalmával nem egyféle kompozit anyagot használnak, mint egy hagyományos tömés esetében, hanem igazodnak a fog természetes szerkezeti felépítéséhez. Tehát a flexibilisebb dentint rugalmasabb anyaggal pótolják, míg a fogzománcot keményebből.

Ezzel a kíméletes eljárással a felépített fog hosszan funkcionálhat tovább, repedés nélkül, mindezt úgy, hogy a fogat nem kellett koronával borítani. A páciensek is szeretik, mert nem jelentkezik utófájdalom. Hátránya, hogy a speciális alapanyag és szaktudás miatt meglehetősen drága, bár hosszú távon inkább olcsó megoldásnak számít, hiszen elkerülhetjük a fogkoronát, sőt, a fog elvesztését is.


Tömés helyett betét
A fogbetétet nem a fogorvos készíti el a fúrás után, hanem a fogtechnikus. Ehhez a fogorvos egy lenyomatot készít, majd a következő találkozókor az elkészült betétet beragasztja. Ez lehet inlay, azaz csak a belső üreget kitöltő, vagy onlay, a fogak csücskeit is beborító. Ez a tömési módszer akkor megfelelő, ha a fognak több mint a fele hiányzik.

Ha még nincs tünete, akkor is látogasson el a Budapest Dental XIII. kerületi rendelőjébe állapotfelmérésre, ha pedig időnként sajog valamelyik foga, akkor pedig azért jelentkezzen be, hogy költséghatékonyan lehessen megmenteni fogait. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online