Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egészséged megőrzése érdekében táplálkozz vitamindúsan!

2023-03-22 18:12:47

Már gyerekkorunk óta halljuk, hogy vitaminokra szükségünk van, és ennek érdekében gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk, és később azt is megtanuljuk, hogy a változatos, helyes étrend szolgáltatja azokat az ételeket, amikből a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-szükségletét fedezni tudjuk.

Az egészséges, normál működés érdekében a szervezetünknek szüksége van megfelelő mennyiségben fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra, hiszen ezek számtalan folyamatban részt vesznek, valamint olyan tápanyagokra, mint – például – a vitaminok és az ásványi anyagok.

Hogyan pótolhatók a vitaminok és ásványi anyagok?
Alapvetően a táplálékaink tartalmaznak minden szükséges vitamint és ásványi anyagot, amennyiben kiegyensúlyozottan, helyesen étkezünk, azonban ez nem teljesen fedi a valóságot. Válaszd a BodySelect vitaminokat és ásványi anyagokat, amennyiben a megnövekedett szükséglet miatt kiegészítésre van szükséged.

A megtermelt élelmiszerek egyre kevesebb tápanyagot, vitamint és ásványi anyagok tartalmaznak, mivel az intenzív mezőgazdasági művelés következtében a földek kimerültek, másrészt a felgyorsult életmód, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, de egyes állapotok is növelik a szükségletet, amit az ételekből nem feltétlen tudunk fedezni. Emiatt jutnak szerephez az étrend-kiegészítők.

Vitaminok, amelyekre szükségünk van
A C- és D-vitamin szedése általánosan ismert és elfogadott, a helyes mennyiséget azonban már kevesebben ismerik, illetve más vitaminok kapcsán is leginkább akkor hallunk a reklámokból, amikor a hiányuk valamilyen tünetet produkál.

A vitaminok a növekedéshez, a sejtek és a szövetek regenerációjához, illetve az immunrendszer normál működéséhez, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség fenntartásához szükségesek. A szerves vitaminok közé tartozik az A-, a C-, a D-, az F-, a K- és a P-vitamin, valamint a B-vitamincsalád és az E-vitaminok.

A vitaminokat 2 csoportra bonthatjuk, a vizelettel kiürülő, ezért naponta pótolni szükséges vízben oldódó vitaminokra, valamint a raktározásra alkalmas, zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminokra.


Az ásványi anyagok és szerepük
Az ásványi anyagok a szervezet mindössze 4-5 %-t teszik ki, azonban szerepük mégis létfontosságú a megfelelő működéshez, ugyanis a vitaminok felszívódását, hasznosulását segítik, de befolyással vannak az enzimek és hormonok működésére is.

A szervezet nem képes előállítani ezeket az anyagokat, így a táplálékok szerepe jelentős. A legfontosabb nyomelemek a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a foszfor, a nátrium, a kén, a réz, a jód, a mangán és a kobalt. A sóalkotó elemek pótlására nehéz fizikai munka, sport után kiemelten szükség van.

Vitaminokra és ásványi anyagokra az immunrendszer működésének támogatásához van nagy szükség, leginkább betegségek idején, de a speciális étrendből vagy diétából eredő hiányos táplálkozás, a fokozott fizikai aktivitás, valamint a felszívódási zavart okozó bélbetegségek is szükségessé tehetik nagyobb mennyiség beszedését. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online