Vissza normál nézetbe Nyomtatás

E-sport vagy foci? - Melyik a népszerűbb Magyarországon?

2023-03-14 10:21:14

Bár, azt gondolhatnánk, hogy a modern technikának, valamint a folyamatosan fejlődő világnak köszönhetően az e-sport hatalmas teret nyert és átvette a helyét a focinak, ez azért nem egészen így van. Tény, hogy akad olyan réteg, amely jobban preferálja az előbbit, de a futballnak még mindig akkora a rajongótábora, ami valószínűleg sosem fog megváltozni.
Ebben a cikkben azt fejtegetjük, hogy itthon vajon az e-sport vagy a foci a népszerűbb, valamint kitérünk arra, hogy mi ennek az oka.

E-sport vagy foci? Ez itt a kérdés!
Az elektronikus sport abban különbözik a társától, hogy itt amatőr és professzionális módon egyaránt foglalkozhatunk versenyszerűen a játékokkal. Egyes változatokban a játékosokat e-sportolóknak is nevezik, ami nagy valószínűséggel a Wii konzoltól ered. Ebben ugyanis semmilyen fizikai munka nincsen, nincs szükség testi fizikumra, így tulajdonképpen bárki és bármikor kipróbálhatja magát benne. Ebben az esetben regisztráció esetén a legtöbb játékhoz csak az email címedet kell megadnod és jelszót választanod, de vannak, ahol az adott platformra kell regisztrálnod, amin keresztül elérhető a játék (például: Stream).

Idén is indul E-sport világverseny, amin magyar csapatok is részt vesznek, így elmondhatjuk, hogy ma már itthon is teret nyert az e-sport világa. Magyarországon a köztudatba 2005-2006 körül került ez a kifejezés, viszont csak a 2010-es években kezdett el igazán elterjedni. Sokan ezzel foglalkoznak, élő streamben vesznek részt, így tulajdonképpen abból élnek, hogy ezekkel játszanak. A statisztika alapján 2017-ben az e-sport-közösség nagyjából 385 millió embert jelentett világszerte.

Az e-sport leggyakoribb műfajai

Az ide tartozó leggyakoribb játékok a MOBA, tehát az online többjátékos csatamezők, valamint a verekedős, az FPS belsőnézetes, lövöldözős, illetve a kártyajátékok és a valós idejű játékok. Számtalan megoldás van tehát arra, hogy valaki megismerje ezt a világot, ha érdekli. Viszont más kérdés, hogy ez mennyiben hasonlít a valódi játékhoz, a focihoz, a valódi világhoz.

A magyar kultúra igen távol áll egyelőre ettől a dologtól, hiszen a társadalom nehezebben modernizálódik. A magyar játékosok nagy része céltudatos és kitartó, így jóval előrébb tudunk jutni, mint a külföldi társaink. Ennek ellenére igen kevés olyan személy van hazánkban, aki képes szinten tartani magát, viszont vannak lehetőségeink a különböző platformokon, mint a FaceIT, ahol kipróbálhatjuk magunkat.

Ráadásul, 2017-ben megalakult a Magyar E-sport Szövetség, amely a hazai játékosok alapítóinak szövetsége. Ez egyfajta összefogás a magyar e-sportért, célja, hogy fejlesszék és még több emberrel megismertessék ezt a műfajt. A szövetség szeretné tovább elérni, hogy minél több rendezvényt szervezzenek, hogy nyilvántartsák a magyar e-sport legkiemelkedőbb alakjait, valamint oktatásokat indítsanak el azok számára, akik nem ismerik még az elektronikus sport világát.

Mi a helyzet a focival?

A foci sosem volt népszerűtlen, mindig akadtak rajongók, a meccsek általában telt ház előtt zajlanak le, főként itthon, ahol amúgy is nagy kultúrája van ennek a sportnak. Annak ellenére történik mindez, hogy az utóbbi időben nem igazán voltunk eredményesek. Az viszont tény, hogy itthon még egy kisebb mérkőzés is hatalmas felhajtást kelt az emberek életében. Nézzünk csak meg egy egyszerű városi meccset, ahol több százan vagy akár ezren szurkolnak a kedvencüknek!

Játékos tekintetében is sokan kipróbálják magukat, mégha csak amatőr szintről is van szó. Ide azonban kell fizikum, erőnlét, egy kis tehetség, hiszen az e-sporttal ellentétben itt nem elég a gombokat nyomkodni.

A magyar válogatott a legnagyobb sikereit még 1938 és 1968 között aratta, hiszen voltunk másodikak a világbajnokságon és harmadikak az Európa-bajnokságon. Azóta azonban ez közel sem így alakul, bár a focisták és a nézők kedvét ez sem szegi.


Akkor most melyik a népszerűbb?

Még mindig azt lehet mondani, hogy a focit jóval többen szeretik, nézik és játsszák, mint ahányan az e-sportnak kipróbálták magukat. Ez viszont nem azt jelenti, hogy utóbbi ne tudna idővel még nagyobb teret nyerni magának és meghódítani a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt. Miután a mai 10-20 évesek sokkal inkább ezt kedvelik, így ahogy haladunk előre a korban, egyre többen fedezik fel majd az elektronikus sport előnyeit.

A mostani helyzet azonban azt mutatja, hogy a 2022-2023-as Európa Ligában van esélyünk egy jó eredményt elérni. Érdemes tehát szurkolni a magyar csapatnak, hiszen a valódi sport mindig sokkal nagyobb élményt tud adni, mint az e-sport. Akinek azonban nincs lehetősége élőben szurkolni vagy nézni a mérkőzéseket, annak ott az említett megoldás, amin keresztül akár saját maga is bekerülhet azok közé a sportolók közé, akikkel amúgy a meccsen találkozna. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online