Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ismét a kormány kezében a döntés: jóváhagyja vagy elutasítja a gödöllői bölcsődeépítést tápláló hitelfelvételt

2023-02-18 10:15:25

Még egy kapavágás sem történt, ám ennek ellenére idestova két évre visszanyúló története van Gödöllő új, egyetemi városrészen létesülő bölcsődéje építésének. Az első írásos emlék 2021 februárjára datálódik, amikor – a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedésekből eredően ráruházott hatás- és jogkörében – a polgármester arról határozott, hogy pályázati úton teremti elő a beruházáshoz akkori becslések szerint szükséges 990.2 millió forint felét. Hét hónappal később kiderült, hogy a kandidálás sikerrel járt, így a gödöllői önkormányzat 495,1 millió forintot nyert el a VEKOP-pályázaton.

Tavaly februárban arról szóltak a hírek, hogy az önkormányzati önrészt (495,1 millió forint) hitelfelvétellel biztosítaná a városvezetés, az erről szóló végleges határozat azonban csak tavaly szeptemberben született meg. Ráadásul, a banki ügylet kizárólag kormányzati jóváhagyással valósulhatott volna meg. December közepén kiderült, a kormány elutasította a gödöllői bölcsődeépítést tápláló hitelfelvételt.

Időközben zajlott a közbeszerzési eljárás, aminek ajánlattételi határideje 2022. szeptember 30-a volt. A megadott napig 19 pályázó cég jelentkezett, hogy elvégezné a munkát. Csakhogy, a legkedvezőbb vállalási ár bruttó 1.305.120.988 forint volt, ami a további, járulékos költségekkel (tervezés, műszaki ellenőrzés, közbeszerzés) kiegészülve 1.415.918.254 forintra növelte volna a népjóléti beruházás kiadási oldalát. A fillérre pontosan 425.714.513 forintos többlet-pénzigényt a városatyák tavaly októberben úgy „teremtették elő”, hogy annak összegét a település idei iparűzési adóbevételének terhére vállalták biztosítani.
Az elmúlt esztendő utolsó hónapjának elején a közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették, mondván: a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel.

Ezt követően újabb, immár gyorsított közbeszerzési eljárás indult, ami a napokban zárult le. Ez eredményes lett, a győztes az első eljárásban is ajánlatot tett, gödöllői székhelyű DENCO Klímatechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. lett. Az építés költsége alulról súrolja az 1,3 milliárd forintot, a terv szerint az idei év végéig megvalósuló beruházással kapcsolatosan a 2023-as városi költségvetésben nevesített előirányzat kevéssel meghaladja az 1,396 milliárd forintot.

A 6 csoportszobában 84 gyermek gondozását lehetővé tevő bölcsődeépítéssel összefüggő újabb történésre február 16-ig kellett várni, amikor újra a képviselőtestület tagjai elé kerül az a javaslat, hogy a gödöllői önkormányzat 495.101.871 forint összegű, 10 éves futamidejű kölcsönt vesz fel a Raiffeisen Bank Zrt-től, háromhavi BUBOR (budapesti bankközi) alapkamat és évi 0,85%-os kamatfelár mellett. A tőke- és kamatfizetés gyakorisága negyedéves, a tőketörlesztés megkezdése 2024 harmadik negyedévének utolsó napja.
Az ügylet azonban csak akkor válhat valóra, ha ehhez megérkezik a kormányzati hozzájárulás, ami két hónapja egyértelmű elutasítás volt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online