Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A számítógép valóban károsítja a szemet?

2023-02-15 10:00:59

Manapság úgy tűnik, hogy időnk nagy részét képernyők nézegetésével töltjük: legyen az a számítógép képernyője a munkahelyen, a mobiltelefon képernyője szinte minden helyzetben és egész nap, hiszen már nem csak kommunikációra használjuk, vagy a tévé képernyője, ha pihenünk. A képernyők nézése nemcsak a szemet nem kíméli, de mozgás hiányában más szerveinkre is rossz hatással van.

De, vajon, mennyire ártalmas a képernyő nézése a szemünknek? Kivédhetők-e a monitor káros hatásai?

Milyen problémákat okoz a számítógép monitor nézése?
Aki monitor előtti ülőmunkát végez, az gyakran küzd a nap végére vörös, égő vagy viszkető szemekkel, könnyezéssel, esetleg fejfájással, de nem ismeretlen számára a nyaki gerincfájdalom, valamint a mozgásbeszűkülés sem. Az USAnotebook Asus kínálatában megtalálható laptopok többsége az egyedülálló Eye Care technológiával rendelkezik, amelyet a hosszú távú számítógép-használatból eredő szembántalom tünetegyüttes (CVS) megelőzése érdekében fejlesztett ki a gyártó.

A különféle szempanaszok mellett fejfájás is jelentkezhet, továbbá a szem fáradásából eredően homályos látás, a színérzékelés megváltozása, fókuszálási nehézségek.

Mi okozza a szemproblémákat?
A panaszok, tünetek egy részét a pihenőidők be nem tartása, a helytelen munkakörülmények okozzák, más részükért – például – a vakítás felelős. Közvetlen vakításról akkor beszélünk, ha a fény közvetlenül a szemünkbe süt, például, egy rosszul elhelyezett íróasztal vagy világítótest miatt, míg a közvetett vakítást a felületekről a szemünkbe visszaverődő fény okozza. A káprázás gyakran a túl sötét vagy túl világos számítógépes képernyők miatt következik be, és a szemizmok fáradásához vezet.

A szemfáradtság másik fő oka a számítógép képernyőjének helyzete, ezért rendkívül fontos, hogy az ergonómiai alapelveknek megfelelően kerüljön kialakításra a számítógépes munkahely.

A szemszárazság abból ered, hogy a szem a könnyek hiánya miatt begyullad. Ez az állapot kellemetlen ugyan, de általában nem befolyásolja a látást.


Hogyan minimalizálható a szemkárosodás?

Többféle módon is minimalizálható a számítógép képernyőjének nézése által a szemben okozott károsodás:

• A számítógép képernyőjét úgy állítsd be, hogy az a szemedhez képest megfelelő helyzetben legyen. A monitor felső része a szemmagassággal egy vonalban legyen, minél messzebb a szemtől, ideális a 66-110 cm távolság. A képernyőt kissé hátra kell dönteni, hogy a mennyezeten lévő lámpák ne vakítsanak el, a káprázás pedig elkerülhető a közeli ablakok árnyékolásával.
• Pislogj gyakrabban!
• Tarts szüneteket munka közben, optimális, ha minden 20 percben kb. 20 másodpercre valami távolabbi tárgyra fókuszálsz. 2 óránként, ideális esetben óránként 10 perc szünetet tarts.

A kutatások alapján összességében a számítógép nézése nem okoz maradandó szemkárosodást, de okozhat néhány irritáló problémát, mint – például – a szem megerőltetése és a szemszárazság, továbbá a hosszú ideig tartó ülő és bámuló munkavégzéssel számos más lehetséges probléma is járhat. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online