Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milyen eszközökkel érdemes belefogni a makettezésbe?

2023-02-14 10:04:02

A hobbival még csak most ismerkedőknek szeretnénk egy kis segítséget nyújtani! Az alábbiakban összegyűjtjük a makettezéshez javasolt eszközöket, hogy könnyebb legyen elindulni ezen a csodálatos úton. Természetesen, mindez ajánlás, és támpontként szolgál.

Vágjunk bele az alkotásba!
A makett kiválasztása után, amit beszerezhetünk a Modellfutár bőséges kínálatából, gyűjtsük össze a szükséges kellékeket, eszközöket is! Utóbbiak szintén elérhetők az említett webáruházból, így mindent kényelmesen megrendelhetünk egyetlen helyről.

A megfelelő helyszín biztosítása szintén létfontosságú a folyamat megkezdése előtt. Mindenképpen olyan környezet javasolt, ahol szabadon, nyugalmasan alkothatunk, bőséges a tér és kellően fényes. Bármennyire is napfényes az adott szoba, ettől függetlenül egy lámpára is szükség lesz. Inkább kettőre, hiszen mindkét oldalról célszerű megvilágítani a munkaasztalt. Az izzó választása lényegesebb a lámpatestnél is, körülbelül 5000 Kelvin körüli érték tekinthető semleges fehér színnek.

Az ideális munkaasztal mindannyiunk számára mást jelent, kezdésként egy vágóalátét beszerzése legyen a cél. Sokan a többrekeszes, polcos rakodótérrel ellátott munkaállomást preferálják, mások pedig az egyszerűséget kedvelik. Idővel kialakul a saját rutin. Annyi azonban bizonyos, hogy könnyebb dolgozni, ha minden eszköz a közelben van, és nem kell értékes időt pazarolni a keresésükre.

Alapszerszámok és praktikus kellékek
A makett összeállításához kétségtelen, hogy néhány kéziszerszám a segítségünkre lehet. Az egyik legalapvetőbb az oldalcsípő. Általa egyszerűen leválaszthatjuk az alkatrészeket az öntőkeretről, viszont nem mindegy, hogy milyen szerszámot alkalmazunk. A klasszikus barkácsfelszerelések nemigen alkalmasak erre, sokkal célravezetőbb, ha speciális makettezős kellékekkel dolgozunk, így kisebb az esélye, hogy kárt teszünk a példányban.

Az alkotóelemek leválasztása elsőként nehéznek tűnhet, némi gyakorlás után már jóval gördülékenyebb lesz az egész folyamat.

Nem hiányozhat egy sokoldalúan használható hobbikés sem, ami a legtöbb feladat során bevethető. Például, alkatrészek leválasztása, sorják eltüntetése, matricázás során egyaránt. Kizárólag magas minőségű késsel vagy szikével dolgozzunk, ez utóbbi esetében a cserélhető pengés a legjobb választás, így elejét vehetjük a kopásnak. Nincs annál rosszabb, mint amikor életlen, nem megfelelő eszközzel igyekszünk szép munkát végezni. Veszélyes és nem ajánlott!


Csiszolók és ragasztók

A felületi egyenetlenségek megoldására a csiszolókellékeket hívhatjuk segítségül. Alkalmazhatók leválasztást követően, ragasztás, illetve tömítés után is korrekcióra.

A ragasztókból mindenképpen a hobbihoz fejlesztett változatokból válogassunk, hiszen egy hagyományos pillanatragasztó nem ideális.

A legegyszerűbb módja az előkészületeknek, ha mindent beszerzünk már az elején, amiket nem csupán az első makettnél fogunk használni, hanem a későbbiekben is. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online