Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Világszínvonalú a hold- és marsjáró alkatrészek kopásának vizsgálata a gödöllői egyetemen

2023-02-08 11:20:04

A legfőbb cél kideríteni, hogy a Hold és a Mars felszínén közlekedő roverek speciális forgó tengelyei és tömítései milyen ütemben kophatnak el. A számtalan sikeres űrmisszió ellenére rendkívül meglepő módon korábban ilyen jellegű vizsgálatokat még sohasem végeztek az Európai Űrügynökségnél.

- A valódi holdfelszíni minták persze felbecsülhetetlen értékűek és rendkívül ritkák az ilyen speciális kopásvizsgálatok elvégzéséhez. Épp ezért a Hold és a Mars felszínét borító regolithoz rendkívül hasonló, de földi körülmények közt előállított modellmintákat (úgynevezett, simulantot) kaptunk az Európai Űrügynökségtől a laboratóriumi mérések elvégzéséhez – avat be a kutatás részleteibe dr. Barkó György, a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Műszaki Intézetének tudományos főmunkatársa.


A simulant fizikai, kémiai és mechanikai tulajdonságait tekintve rendkívül hasonló az eredeti anyaghoz. Ezáltal a MATE Műszaki Intézetben rendelkezésre álló speciális laboratóriumi műszer mintákkal végzett mérései alapján következtetni lehet arra, hogy a hold- és marsjárókon lévő fémtengelyek és tömítések az extrém terhelési feltételek között hogyan és milyen alapanyagokkal lehetnek a lehető legtovább tartósak.

A szakemberek vizsgálati eredményei révén ráadásul nemcsak a mars- és holdjárók válhatnak tartósabbá, hanem az űrutazás is biztonságosabb lehet.

Mint emlékezetes, a Challenger űrrepülőgép 1986. január 28-i katasztrófáját is egy elégtelen tömítés okozta. A hideg időjárás károsan befolyásolta egy tömítőgyűrű rugalmasságát, így az nem volt képes megfelelően betölteni funkcióját és pusztító robbanást okozott. Forrás: MATE Médiaközpont • fotó: Balázs Gusztáv


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online