Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan lehet éjszakai áramról tölteni az elektromos autót?

2023-01-24 10:43:40

Még napjainkban is az egyik leggyakoribb ellenérv az elektromos autók vásárlásával szemben az, hogy kevés töltési lehetőség áll rendelkezésre, drága vagy kényelmetlen. A három közül ma már egyik sem állja meg a helyét, hiszen rengeteg lehetőség közül válogathatunk, és több olyan trükk is létezik, amivel az alapból alacsony költségeket még tovább minimalizálhatjuk, például: éjszakai áram használatával.

Melyik a legcélszerűbb töltési módszer?
Mivel rengeteg módszer közül válogathatunk, így az sem meglepő, hogy nagyon sok eszköz áll ehhez rendelkezésünkre, valamint elég könnyű elveszni az információk sokaságában. Ezért is jó ismerni az olyan oldalakat, mint – például – az eautotoltokabel.hu, ahol több eszközt is beszerezhetünk, valamint hasznos tippeket olvashatunk a mindennapos használatról.

Az egyik első döntés, amit meg kell hozni az elektromos autó töltésével kapcsolatban, az az, hogy nyilvános töltőállomásokat szeretnénk elsősorban használni, vagy inkább az otthoni megoldásokat preferáljuk. Előbbi esetében ugyan a töltés gyorsabb lesz, de nincs rá garancia, hogy mindig szabad lesz a hozzánk közel eső állomás, így akár késéseket, fennakadásokat is okozhat ez a napirendünkben. Otthonra több megoldás közül is választhatunk, telepíthetünk saját töltőoszlopot vagy egy fali töltőt, amivel kényelmesen, bármikor elindíthatjuk az akkumulátor feltöltését.

Maga a töltők otthoni telepítése nagy szakértelmet igényel, szakember nélkül nem is kezdhetünk bele, így mindenképpen kerüljük a házi megoldásokat, mivel azok egyrészt nem lesznek annyira hatékonyak, lassabban fognak tölteni, másrészt a biztonság is kérdőjeles lesz, a baleseteket pedig mindig, minden esetben el kell kerülni.

Az éjszakai áram, amivel tovább spórolhatunk
Köztudott, hogy az éjszakai áramért sokkal kevesebbet kell fizetnünk, mint a nappaliért, aminek nagyon egyszerű oka van: az elektromos áramot nem lehetséges nagy mennyiségben tárolni, azt minden esetben értékesíteni kell, valamint a hálózatok is kevésbé leterheltek éjszaka, mint nappal.

Így történhet meg az, hogy a garázsban töltött elektromos autó töltése még kedvezőbb lehet, ha éjszaka indítjuk el a folyamatot. Persze az éjszakai áramot előzetesen igényelni kell, mivel ki kell hozzá építeni a műszaki hátteret. Számszerűsítve: nappal 1 kWh esetén 36 forintot kell fizetni, éjszaka pedig 23 forintot. Ez elsőre nem tűnik nagy különbségnek, leginkább hosszú távon érezteti hatását, de ha például a benzines autók fogyasztásával hasonlítjuk össze, akkor azt kaphatjuk, hogy másfél liter benzin áráért 100 km hatótávolságot kapunk legalább.


Mindig kérjük ki szakértő véleményét

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a megfelelő telepítéshez, használathoz mindenképpen szükség van szakemberre, aki segít kiépíteni a töltőállomást, tud tanácsot adni a megfelelő alkalmazáshoz és minden kérdésünkre választ tud adni. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online