Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Több mint 50%-kal csökken az intézményi távhő-fűtés ára, nőhet a gödöllői önkormányzat gazdálkodási mozgástere

2023-01-05 17:34:24

December 28-án az MTI arról adott tájékoztatást, hogy az Energiaügyi Minisztérium közleménye alapján 2023 januárjától nagymértékben csökkennek, a földgázalapú szolgáltatóknál a jelenlegi szint csaknem felére eshetnek vissza a települések és intézményeik távhő-díjai. A tervezhető és költségtakarékos működés érdekében a szaktárca három negyedévre (szeptember 30-ig) rögzítette a díjak januártól érvényes mértékét.

Az intézkedés nem érinti a lakossági fogyasztókat: ők változatlanul rezsicsökkentett áron fűthetik távhővel otthonaikat. Ez a Gödöllői Távhő Kft. szolgáltatási területén található 2.035 lakossági felhasználó esetében úgy tartható fenn, hogy az önkormányzati tulajdonú cég havi szinten 19.231.186 forintos fix összegű támogatást kap, illetve a lakosságnak nyújtott távhő után kapott fajlagos támogatás mértéke – egy Gigajoule-ra (GJ) vetítve – 23.426 forint, amivel biztosítható a 2022 októbere előtti időszakban alkalmazott nettó 2.788,80 forint/GJ hődíj.

A külön kezelt intézmények (belvárosban található bölcsőde, óvoda, iskola, egészségügyi központ, művészetek háza, múzeum, könyvtár) az idei, októbertől életbe lépett drasztikus áremelés előtt 3.605 forintos hődíjat fizettek GJ-ként. Október 1-jétől 55.225 forint/GJ lett a részükre hatóságilag megállapított tarifa, ami 15,2-szeres emelkedéssel volt egyenértékű. A következmények ismertek, több intézmény működését kényszerült átmenetileg korlátozni a városvezetés.

A 2023-as esztendő első napjától 26.213 forint/GJ-ra mérséklődött a Gödöllői Távhő Kft-re megállapított tarifa, ami a tavaly október előtt időszakhoz képest 7,3-szoros emelkedés, az elmúlt év utolsó negyedévében alkalmazott hatósági árnak azonban mintegy 47,5 százaléka.

Mindebből az is következik, hogy a külön kezelt intézményi felhasználók a fűtési szezon nagyobbik felében sokkal – több mint 50%-kal – olcsóbban vehetik igénybe a távhő-szolgáltatást, mint 2022 utolsó negyedévében. Igaz, az energiaválság előtti árak 2023-ban nem térnek vissza, ám a földgáz tőzsdei árának kedvező alakulására visszavezethető kiadáscsökkenés miatt Gödöllőn is számottevően nőhet az önkormányzat gazdálkodási mozgástere.

A novemberi közmeghallgatáson elhangzottak szerint az árak robbanása miatt az éves szinten korábban elköltött mintegy 200 millió forinttal szemben, a 2023-as esztendőben csaknem 900 millió forintos kiadással kell számolnia a városvezetésnek az energiaköltségek területén. A két összeg között 700 millió forintos „rés” akár kilenc számjegyű mértékben is mérséklődhet.
Pláne úgy, hogy időközben a kormány 86,5 millió forintos hozzájárulást biztosított Gödöllő megemelkedett energiaköltségeihez.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online