Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Márciustól beindulhat az elektromos rollerezés Gödöllőn

2022-12-21 11:31:33

Ha minden az elképzelés szerint alakul, 2023 márciusának első napjától Gödöllőn is lesznek bérelhető elektromos rollerek. Az önkormányzat és a szolgáltató, a budapesti székhelyű TIER Operations Hungary Kft. között olyan tartalmú szerződés jön létre, ami – három hónapos próbaidő kikötésével – 2024 februárjának utolsó napjáig biztosítja a mikromobilitás ezen lehetőségét településünkön.

A szolgáltató legfeljebb 300 darab, havonta változó mennyiségű e-rollert működtet majd a jegyző által kiadott közterület-használati hozzájárulásban meghatározott mikromobilitási pontokon, függetlenül a szezononként változó, elsősorban időjárási körülményektől. Az üzemeltetést végző gazdasági társaság rollerenként 800 forintos közterület-használati díjat fizet az önkormányzatnak havonta. Ha a maximálisan forgalomba állítható 300 darab rollert vesszük alapul, ez havi szinten 240.000 forintos városi költségvetési bevételt jelenthet, éves viszonylatban pedig 2.880.000 forintos anyagi forrást eredményezhet.

A felek közötti szerződés elvileg minden olyan kérdést körüljár, ami garanciája lehet annak, hogy az elektromos rollerek – KRESZ által nem szabályozott – használata a biztonság mellett a környezetkímélési célt is szolgálja, és ne adjon okot arra, hogy a lakosságban ellenérzés, bosszankodás alakuljon ki.
A terv szerint az a cél, hogy a város területén – két lépcsőben – mintegy 100 mikromobilitási pont létesüljön. A GPS-szel felszerelt rollereket alkalmazás (applikáció) segítségével lehet majd használni. A járgányok legfeljebb 20 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek, de olyan helyeken (belváros), ahol jelentősebb a gyalogos-forgalom, a sebességlimit 5 kilométer/óra lesz.

A főváros több kerületében meghonosított gyakorlat szerint az e-roller szolgáltatás igénybevétele alapvetően két díjtételből tevődik össze: a feloldási díj megfizetése után a rollerezésért percdíjat kell fizetni.

Érdeklődésünkre Lendvai Tímea, a TIER Operations Hungary Kft. regionális city menedzsere elmondta, hogy várhatóan a budapesti árakat alkalmazzák majd Gödöllőn is. A fővárosban napjainkban 295 forintos feloldási díj ellenében lehet működésre bírni az eszközt, és 59 forintos percdíjat kell fizetni.
- Azzal lehet számolni, hogy egy átlagos utazás, ami 8-10 perc körül van, mintegy 800 forintba kerül – fogalmazott Lendvai Tímea.  


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online