Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Pályázati támogatásból energetikai fejlesztések indulnak Gödöllőn

2022-11-24 13:29:48

Novemberében indulhat a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz-2.1.1.-21-PT1-2022-00006 azonosítószámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” nevű felhívás keretében elnyert támogatásnak köszönhetően az önkormányzati tulajdonú épületek korszerűsítésére – tudtuk meg Kovács Gergőtől, a Gödöllői Polgármesteri Hivatal, Pályázatíró Csoportjának vezetőjétől. Az Európai Unió 195.698.078 forintos támogatását élvező megújulás a Művészetek Háza és a Palotakerti tagóvoda épületét érinti.

A Palotakerti tagóvoda épületei vonatkozásában a külső nyílászárók cseréje, homlokzati hőszigetelés és a villamos rendszer korszerűsítése történik meg, valamint a megújuló energiafelhasználás bevezetését is tervezik megvalósítani. A Művészetek Háza Gödöllő épületére napenergia hasznosítását biztosító rendszert telepítenek, ami száz százalékban villamosenergia-megtakarítást eredményez.

Az épület energetikai tanúsítványokban szereplő számítások alapján mintegy 50% primerenergia megtakarítás érhető el a két épület korszerűsítésével, ennek mértéke a felújítás hiányából adódó avulást is figyelembe véve, valójában akár a 60% fölötti értéket is elérheti. Az így megtakarítható energia mennyisége épületenként 75 ezer kWh/év és 98 ezer kWh/év, összegezve 173 ezer kWh/év, aminek mintegy 90% hőenergiát jelent.

A Művészetek Háza épülete korábban részleges energetikai korszerűsítésen esett át, ennek keretén belül a lehűlő felületek egy része kapott szigetelést. Az épület lapostetővel ellátott része tájolás, felület és az előzetes statikai vizsgálatok alapján is alkalmas nagyobb napelemes rendszer telepítésére. Az adottságokat figyelembe véve egy közel 50 ezer kWh/év villamos energia megtermelésére alkalmas rendszer telepítése zajlik majd le. Ez a megtermelt mennyiség mintegy 40%-a az épület jelenlegi villamosenergia-felhasználásának. Az épület üzemeltetési költségeiben várható jelentős megtakarítás kedvező pénzügyi megtérüléssel is jár.

A két megvalósítási helyszínen az összes megtakarítás megközelítőleg 223 ezer kWh/év, aminek mintegy 70% hőenergia, 30% villamos energia megtakarítást jelent.
A tervezett energetikai fejlesztéshez kapcsolódóan az illetékesek energetikai célú szemléletformáló tevékenységet is végre kívánnak hajtani. A teljes projekt 2023 nyár végére készül el. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. Az 195,7 millió forint európai uniós támogatás segítségével.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online