Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem beszél a gyermek? Mozgassa meg futóbiciklivel!

2022-09-15 16:55:42

A kisgyermekek első évei az állandó változásról szólnak. Gyarapodnak fizikailag, nőnek, értelmük kinyílik a világra. Sok anyuka (főleg az első gyermekesek) esik abba a hibába, hogy egy ismerőse csemetéjéhez vagy könyvben olvasott átlaghoz hasonlítja saját kisdedét.

Minden gyermek más, ezáltal a fejlődési ütemük is másképp fog alakulni. Ami fontos, hogy az első években könnyen kiszúrható, ha valami nem stimmel, mert a mozgás és az agy bizonyos területeinek fejlődése összefügg. Amíg nem olyan súlyos a helyzet, hogy szakember segítségét kell kérni, mutatjuk hogyan tudja támogatni a fejlődést nagymozgás fejlesztésével.

Stabilan jön-megy
Nagyjából egyéves kora után erősödik meg annyira a babák izomzata, hogy stabilan, a saját két lábukon állva, akár már kapaszkodás nélkül is tudnak közlekedni. Ilyenkor keresik a tologatós vagy húzogatós játékokat, nemsokára pedig a Kerékpárwebshop.eu fiús futóbicikli kínálatában is szétnézhet a szülő, mert hamarosan járgányra akar pattani a gyerkőc.

Ugyanebben az időszakban kezd el a szótagismétlésekből már egy-két szavas mondatokat összerakni. Szókincse kétéves korára 50 szavasra duzzad, de egyelőre két szavas mondatokat használ. Ha úgy ítéli meg, hogy ebben elmaradása van, ami a fiúknál gyakrabban előfordul, például nem nevezi meg a szüleit vagy ismert tárgyakat, nem hajt végre utasításokat, akkor mozgassa sokat.

A csodás tanulóbicikli
A futóbiciklizés sokkal komplexebb tevékenység, mint amilyennek kívülről látszik. Először is a lurkó felpattan a nyeregbe, és ösztönösen elkezdi a lábacskáival hajtani. Először még nem gyorsan, de elég hamar belelendül. Rájön, hogy csakis a saját mozgásán múlik a sebessége, így a megállást is ő szabályozhatja. Ez egyrészt erősíti az önbizalmát, másrészt a gyermek megismerkedik a sebesség korlátozásának fogalmával, a saját szintjén.

A váltott lábbal történő hajtás mind a két agyféltekét fejleszti. A járgányon ülve egyszer csak kipróbálja a gyerkőc, hogy milyen az, amikor mindkét lábát felemeli, és úgy gurul át pocsolyán vagy repedésen. Ez már kialakult egyensúly érzékre utal, hiszen képes önmagát megtartani. Az egyensúlyozó képességnek nagy szerepe van a rendezett mozgásban.


Melyik a legjobb?

Amelyiket a csemete örömmel veszi elő. Anyagukat tekintve lehetnek fémvázasak, műanyagok, de készülhetnek fából is. Vannak nagyon egyszerű modellek, míg mások komplett rendőrmotor dizájnt kapnak vagy egyéb olyan díszítést, ami láttán minden apróság bezsong.

Felhasználási módjukban egyáltalán nincs különbség, strapabíróságuk is hasonló. A fa bicajok egy speciális bevonatnak köszönhetően vízállóak, a műanyagot fedett helyen kell tárolni, mert az UV-sugárzás károsíthatja. Ha az egyszerűbb kivitelekből választ, egyedivé teheti a gyermek nevével készített matricával, egy jópofa csengővel vagy kincsgyűjtő kosárral. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online