Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Faünnep helyszíne volt a Gödöllői Királyi Kastély

2022-06-23 17:24:57

Június 23-án, a késő délelőtti órákban Szent Iván éjszakája előtti Faünnep helyszíne volt a Gödöllői Királyi Kastély parkja, azon belül a Királydombi pavilon szomszédságában található, mintegy másfél évszázada ültetett mamutfenyő környezete.

A matuzsálem fák, illetve a számukra otthont adó gyűjteményes és történeti kertek rejtett kincseinek megőrzésére és zöld turisztikai célpontok népszerűsítésére életre hívott Bölcs Fák (Wise Trees) mozgalom illetékesei a gödöllői helyszínt szemelték ki az első Faünnepre, amit a jövőben minden évben szeretnének megrendezni.

A rendezvényen az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, Rácz András (képen balra), valamint Zsigmond Vince, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségnek (MABOSZ) elnöke (képen jobbra) osztotta meg gondolatait. Mások mellett azt, hogy a kertkultúra, a biodiverzitás védelme, a természetvédelem, mind a természetvédelemért felelős tárca feladatai közé tartoznak. Ezeken a különleges területeken azonban nem csupán az állami felelősségvállalásra van szükség, hanem ezen értékeink megőrzése szélesebb körű összefogást igényel, aminek részesei a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, helyi civil- és társadalmi szervezetek, valamint kutatóműhelyek.
Szóba került az is, hogy a famatuzsálemek nemcsak gyönyörűek vagy történetileg érdekesek, hanem gazdag élőhelynek is számítanak. Mindegyik fa egy-egy külön világ. Éppen ezért nemcsak a botanikus kertekben, hanem a természetben, vagy éppen kertjeinkben található idős fák is kiemelten fontosak.


Az Erzsébet-verandán Lapos Julcsi népzenész műsorával és kézműves foglalkozással is gazdagított program során bemutatkoztak a magyarországi Bölcs Fák nagykövetei, Szűcs Nelli és Trill Zsolt, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészei, akik Mezei Dániel műsorvezető, kommunikációs szakember (képen középen) invitálására társultak a kezdeményezéshez.

Aki csatlakozni szeretne a mozgalomhoz, vagy a program bármely része érdekli, írjon erre az email-címre. Fotó: Vermes Tibor


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online