Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Másfél száz műszaki mentéssel szembesültek a gödöllői tűzoltók 2021-ben

2022-06-16 09:13:37

Tavaly októberben, idén pedig júniusban érkezett el az a pillanat, amikor a várost irányító grémium tagjai megismerhették a Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021-ben végzett tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót, amit Szigeti Róbert tűzoltó őrnagy, gödöllői tűzoltóparancsnok és Ürmös Károly tűzoltó alezredes, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője terjesztett a városatyák elé.

A Szabadság út 28. szám alatti épületben működő gödöllői tűzoltó-parancsnokság 26 településre (177 ezer lakos) kiterjedő működési területén – 1.066 riasztásból – összesen 700 (2020-ban 636) beavatkozást igénylő esemény történt tavaly. A beavatkozással járó műszaki mentések száma 394 (2020-ban 331) esetre rúgott, míg tűz miatt 306 (2020-ban 305) esetben volt szükség beavatkozásra. A műszaki mentések sorában a 2020-as 122 esetszámhoz képest tavaly 99 esetre zsugorodott a viharkárok, fakidőlés miatt szükséges helyszíni intézkedés. Kiérkezés előtt felszámolt eset 112 volt, szándékosan megtévesztő jelzés pedig 8 alkalommal történt. A téves jelzések szám 242 esetre rúgott az elmúlt évben, döntően a munkahelyeken munkavégzés közben „éles” üzemmódba kapcsoló tűzjelzők riasztásának köszönhetően.

Gödöllő területén 150 műszaki mentésnél (2020-ban 110) és 115 tűzesetnél (2020-ban 116) akadt dolguk a helyi lánglovagoknak, akik hat, többségében korszerű szerből álló gépjármű-állományra támaszkodhatnak munkájuk során. A szerek közül hármat (Rába R16 gépjármű-fecskendő, Iveco létrás szer és Volkswagen Amarok erdőszer) az elmúlt években sikerült beszerezni, továbbá a Szabadság út 28. szám alatt található tűzoltólaktanya épületének több helyisége is felújításon esett át az elmúlt esztendőben.

Összegzésképpen elmondható, hogy – köszönhetően a lakosságtájékoztató és a minőségében, valamint mennyiségében egyaránt növekvő megelőző tevékenységnek is – a gödöllői parancsnokság tűzoltási és műszaki mentési beavatkozásainak számában kiugróan romló tendencia nem figyelhető meg. Az elmúlt évben nem volt olyan tűz- vagy katasztrófavédelmi esemény a gödöllői parancsnokság illetékességi területén, ami lakosságvédelmi intézkedést igényelt volna.


A beavatkozást igénylő 2021-es tűzeseteknél említést érdemel, hogy azok 51,3 százaléka (egy évvel korábban 49,2 százaléka) szabadterületen történt, ami egyfajta stagnálást mutat. Az okát tekintve főként emberi mulasztásra visszavezethető jelenség visszaszorítása érdekében folyamatosan szükség van a prevenciót szolgáló lakossági tájékoztatásra. Fontos tudni, hogy jelenleg nem engedélyezett a kerti hulladék égetése sem Gödöllőn. Ennek megszegése akár 100 ezer forintos bírsággal is sújtható.

Örömteli, hogy 2021-ben nem történt halállal végződött szén-monoxid mérgezés vagy tűzeset, és néhány százalékponttal az otthon jellegű tűzesetek arányszáma (24,8%) is redukálódott a korábbi esztendőhöz képest (28,2%). Fotó: PMKI Gödöllő HTP


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online