Kevéssé ismert, de jelentős kastélybéli évfordulóra emlékezhetünk az idén: napra pontosan augusztus 10-én 30 esztendeje, hogy az akkori kulturális miniszter kiadta a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, mint országos gyűjtőkörű szakgyűjtemény működési engedélyét. A múzeumalapítás kezdeményezése és a szükséges tudományos-szakmai dokumentáció elkészítése, majd a minősítési eljárás menedzselése Varga Kálmán nevéhez fűződik, aki akkor miniszteri biztosként irányította a műemlék-együttes helyreállítását. Az évforduló kapcsán vele beszélgettünk.
Újabb kiemelkedő eredményeket értek el a magyar középiskolás diákok a Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián (IOAI 2025), amit idén második alkalommal rendeztek meg Pekingben, augusztus 2–9. között. A versenyről a magyar csapatok két ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza – adta hírül a prim.hu.
Tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi is kapható a Gödöllői Királyi Kastély kávézójában. Ez önmagában nem lenne különleges hír, ám, ha hozzátesszük, hogy Fazekas Ádám rétsági cukrászmester jeges ínyencsége tavaly decemberben első díjat – ha úgy tetszik, világbajnoki címet – nyert a Gelato Festival World Masters nevű versenyen, Bolognában, máris nagyobb a kíváncsiság. A „pisztácia gyümölcse” fantázianévre hallgató fagylalt már korábban is hódított rangos nemzetközi versenyeken, a szakemberek szerint főként azért, mert formabontónak nevezhető, hogy teljesen természetes alapanyagokból készül.
Ezek után nem marad más hátra, mint tesztelni a világbajnok fagyit Gödöllőn, az egyetem területén található Kútház Kávézó által a királyi kastélyban üzemeltetett Cafe Ida kávézóban.