Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vécsey László: Vért izzadtak, hogy fogást találjanak rajtam!

2022-04-14 11:01:18

2010-ben 25.008 szavazat (51,15%), 2014-ben 23.745 szavazat (42,92%), 2018-ban 29.588 szavazat (45,92%), 2022-ben 33.188 szavazat (49,05%). Ezekkel az adatokkal írt történelmet Vécsey László, aki sorrendben negyedszer kapott bizalmat a gödöllői központú választókerületben, hogy képviselje az itt élőket a törvényhozás házában. A Fidesz-KDNP színeiben mandátumot szerzett honatya negyedik sikerének hivatalossá válását követően nyilatkozott hírportálunknak.

- Képviselő úr! Felfedhetek egy kulisszatitkot?
- Igen.

- Amikor a negyedik országgyűlési képviselőválasztási győzelme utáni napon beszéltünk telefonon, kissé elérzékenyült hangon azt mondta: még most sem hiszem el! Mitől tartott?

- Afelől nem volt kétségem, hogy országosan győzni fog a Fidesz-KDNP. A mi választókerületünkben is a győzelemért dolgoztunk, de láttuk, hogy a „választási matek”, a közvélemény-kutatások számai – „csatatér körzethez” illően – nagyon szoros eredményt vetítenek előre. Este hétkor úgy ültünk le a stábommal az eredményvárón, hogy bíztunk a győzelemben, de lélekben mindenre fölkészültünk. Azt mondtuk, bárhogyan is lesz, tiszta a lelkiismeretünk, mert minden tőlünk telhetőt megtettünk, a munkát mindnyájan becsülettel elvégeztük. Aztán elkezdtek beérkezni a részeredmények… A végeredményt pedig nem kell bemutatnom, ekkora győzelemre nem számítottunk!
Köszönöm a közel 68 ezer választópolgárunknak a részvételt. Külön köszönöm annak a 33.188 polgárunknak, aki engem tisztelt meg szavazatával és ezzel kiállt a béke, a biztonság, a stabil folytatás mellett.

- Ha egy-egy jelzővel kellene illetni a gödöllői központú körzetben elért választási sikereit 2010 óta, melyikről, mit mondana?

- A 2010-es volt a protestáló, a 2014-es a megtartó, a 2018-as a megerősítő. A mostanira pedig az, ami országosan is áll: elsöprő.

- Azzal együtt, hogy a választási kampány folyamán több fronton is próbálták Önt lejáratni, eredményeit megkérdőjelezni, magabiztosabb, kis híján abszolút többségű sikert ért el, mint négy évvel ezelőtt. Nem működött a passzív, súlytalan képviselői imázs szajkózása, vagy az Ön által bemutatott eredményeknek jobban hittek a választópolgárok?
- Vért izzadtak, hogy fogást találjanak rajtam. A családomat sem kímélték. A mindennek legalját jelentő különböző „partizán” oldalak, az országos „független-objektív-progresszív” médiájuk a legégbekiáltóbb hazugságokat és rágalmakat szajkózták. Az ezalényeg.hu szerkesztőségével szemben ugyan eljutottam addig, hogy bírósági ítélet kötelezi őket sajtó-helyreigazítás közzétételére, de a mocskolódások mérgét ez már nem tudja kivenni a választási eredményekből. A választókerület tizenhét településéből tizenhatban mindezek ellenére objektívek maradtak a választók. Ha Gödöllőn a mákony nem hatolt volna ilyen mélyre, a számok alapján most a 2010-es abszolút többségnél is erősebb lehetett volna ez a mostani győzelem.

- A parlamentben a Fidesz-KDNP pártszövetség kétharmados többséget élvező frakciójának lesz tagja. Az ismert okok miatt (járvány, háború), valamint a kampány során a különböző társadalmi csoportoknak juttatott pluszpénzek miatt az ország gazdasági helyzete nem tekinthető „rózsásnak”. Számíthatnak-e a körzetünkben élők is megszorításokra, szebb szóval, kiigazításokra?
- A járványt és az azt követő gazdasági visszaesést a kormány jól kezelte és gyorsan újraindult a gazdaság. A háború és béke kérdésében Magyarország helyzetét szintén jól pozícionálta. A hét százalékos gazdasági növekedésből a társadalomnak közvetlenül visszajuttatott térítések úgy történtek, hogy közben csökkent a GDP-arányos államadósságunk és csökkent az államháztartási hiány is. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a 2022-es nem osztogató, nem választási költségvetés.
A világgazdaságot sújtó infláció, az elhúzódó háború és az Oroszország elleni szankciók gazdasági hatásai még nem ismertek. A választás utáni első kormányzati és miniszterelnöki nyilatkozatok arra mutatnak, hogy a kormányzat fő célkitűzése ezek következményeinek tompítása. A rezsicsökkentés és az üzemanyagárak felső korlátjának fenntartása, valamint az infláció kompenzálása nem történhet a lakosság terhére: ne velünk fizettessék meg a háború árát! A kormány nem a lakosságnál keresi, és szükség szerinti mértékben másutt meg is fogja találni az ehhez szükséges forrásokat. Nem jöhetnek „megszorítások”.

- Ami a választókerületet illeti, az elmúlt négy évben minden településen történt fejlesztés. Ennek ellenére, vannak olyan ígéretek (út- és intézményfejlesztés), amik egyelőre megvalósításra várnak. Mire számíthatunk, 2026-ig ezek közül – nem csak Gödöllőn – mi fejeződhet be?
- Folyamatban lévő beruházásokat nem kell leállítani. A Magyar Falus és a Top Pluszos pályázatok rendben elindulhatnak. A térségi elkerülő út és a HÉV-rekonstrukció folyamata sem állhat meg. A várhatóan május végén felálló ötödik Orbán-kormány fejlesztési stratégiája mentén további fejlesztésekben bízom választókerületünkben is, de erről szerintem majd ősszel lesz időszerű beszélnünk.


- Nem kerülhető meg az az ellentét, ami az elmúlt években igencsak kiéleződött Ön és Gémesi György gödöllői polgármester között. A város első embere több bűncselekménnyel is összefüggésbe hozta az Ön nevét. Ilyen volt a 2019-es plakátrongálással kapcsolatos eljárás, vagy a botrányos gödöllői szálloda-per jogerős ítélete után indult végrehajtások kapcsán a Völner-ügy. Milyen folytatásra számít kettejük kapcsolatában?

- Ennyi idő távlatából jól látszik, hogy Gémesi György tizenkét éve mindent megtesz a lejáratásomra. Mostani akcióin tehát nem lepődtem meg, bár, a példaként felemlített „ügyeket” tekintve, kétségkívül ebben a kampányban ment mindeddig a legmesszebbre.
Választókerületünk tizenhét településéből tizenhatban ez teljesen hatástalannak bizonyult, de Gödöllőn pár százzal többen szavaztak pártjának mánfai elnökére, mint rám. Ezzel együtt közel 1.600-zal több gödöllői szavazatot kaptam, mint amennyivel Gémesi Györgyöt 2019-ben polgármesterré választották. Nekik külön köszönöm a bizalmat.
Másik jelöltje, egykori alpolgármestere, a Zöld Híd botrányában elhíresült Gyenes Szilárd szintén hatalmasat bukott Nógrádban, a Márki-Zay Péterrel szőtt országos nagy álmaik is szertefoszlani látszanak.
Kívülről úgy tűnik, hogy nem volt értelmes döntés részéről beszállni az országos kampányba, de az eredmények értékelése és a jövőbeli viszonyulásait meghatározó következtetések levonása csak rá váró feladat. Bízom benne, hogy a város érdeke végre felülkerekedik a személyes ambícióin.
Gödöllő mindkettőnk szülővárosa. A gödöllőiek jogos elvárása, és szerintem is ez lenne a normális, hogy egymást erősítve mindketten tegyük a dolgunkat a város érdekében. Összehangoltan, ő polgármesterként, én a térség országgyűlési képviselőjeként. Hamarosan szeretnék majd személyesen is egyeztetni vele erről, rajtam nem fog múlni.

- Ha már szóba hoztuk Gémesi Györgyöt, meg kell említenünk az önkormányzati szektornak a következő négy évben szánt szerepet és feladatkört. Folytatódik az állítólagos kivéreztetésük, vagy bizonyos területeken nagyobb önrendelkezésük lesz és ellentételezik őket az elvonások miatt?
- Az önkormányzatok kivéreztetéséről szóló narratíva hamis és a választási eredmények fényében most már az is kimondható, hogy hatástalan. A történelmi vereséget elszenvedő szivárvány koalíció ennek egyik arcaként benevezte Gémesi Györgyöt az országos médiába, amit ő hálásan fogadott és teljesített, mert nagyon szeret szerepelni. A függöny lement, úgy tűnik, hogy érdeklődés hiányában elmarad a második felvonás.
Az önkormányzati szféra megváltoztatására irányuló bármilyen szándék – ha egyáltalán fölmerül – a kormány programjából lesz megismerhető.

- Személyes kérdéssel kezdtük, zárjuk azzal is. Nem titok, hogy a következő négyéves választási ciklus vége előtt betölti a nyugdíj-korhatárt. Levezetésre kívánja használni a 2026-ig biztosított képviselői mandátumát, vagy minden eddiginél aktívabb lesz a törvényhozás házában?

- 1994 óta kilencszer indultam egyéniben választáson, április 3-án győztem kilencedszer. Amíg a Gondviselés felől a jóváhagyó áldás, a családom, barátaim, munkatársaim és választóim felől áradó támogatás elég erőt ad, hogy még többet adjak, addig fogom folytatni. Bent a Házban és itthon a Szilas, a Rákos és a Galga táján is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online