Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mérsékelt emelkedést mutattak 2021-ben a gödöllői bűn- és baleseti adatok

2022-03-17 09:58:14

Március 17-én a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékesei beszámolót terjesztettek a városunkat irányító grémium tagjai elé. A Petőfi Sándor utcai rendvédelmi egység 2021-ben végzett munkájáról szóló dokumentációt a helyi kapitányság vezetője, Szigeti János rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos jegyezte. A képviselők ellenvetés nélkül fogadták el a sok esetben beszédes adathalmazt.

Gödöllőn tavaly 421 – ismertté vált – bűncselekmény történt (2020-ban 412). Közterületen 140, kiemelten kezelt 209. A listát a vagyon elleni bűnesetek vezetik (155 eset), amik között egyre több a megtévesztésen (internetes vásárlás, unokázós csalás) alapuló károkozás. Emberölés – akárcsak egy évvel korábban – egy esetben adott munkát a rendőröknek településünkön. A városban elkövetett bűnesetek mennyisége ezer főre vetítve 13,24 arányszámot eredményezett 2021-ben (egy évvel korábban 12,83). A minimális romlás oka a regisztrált bűncselekmények számának közel 2,2 százalékos növekedésére vezethető vissza.

Kisebb, települési szintű lebontásban nem készült kimutatás, de összesítésben megismerhető a Gödöllői Rendőrkapitányság nyomozáseredményességi mutatója, ami 2021-ben 62,9 százalékos volt, felülmúlva az egy évvel korábbi 51,3 százalékos arányszámot.

Az elmúlt esztendőben Gödöllő területén 51 (2020-ban 42) olyan közlekedési baleset történt, ami rendőri intézkedést igényelt. Ebből egy végződött halállal, 8 súlyos-, míg 42 könnyű sérüléssel járt. Megfigyelhető, hogy a városban tavaly bekövetkezett közlekedési balesetek több mint egyharmada (39,5%) dél és este 6 óra közötti idősávra datálódott. Ettől nem sokkal marad el a reggel 7 óra és a dél közötti idősáv, amikor a közlekedési balesetek csaknem 31 százaléka történt a városban az elmúlt esztendőben.
Kedvezőtlen jelenség, hogy még mindig sokan vannak olyanok, akik ittasan ülnek a volán mögé, veszélyeztetve ezzel mások testi épségét, életét.


A rendőrkapitányi beszámolóból – többek között – kiderül az is, hogy:
• Gödöllő városában 4 fő körzeti megbízott, 7 fő járőr és 5 fő szolgálatparancsnok lát el szolgálatot.
• a helyi központú kapitányság illetékességi területén 2021-ben 3.026 főt jelentettek fel, a részükre kiszabott 99 millió forintos bírságból azonban „csak” mintegy 34,4 millió forint folyt be az államkasszába.
• tavaly megszűnt a térfelügyeleti ügyeleti központ, mivel a gödöllői önkormányzat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan bevezetett megszorító intézkedések okán nem tudta vállalni az üzemeltetést.

- A Gödöllői Rendőrkapitányság állománya a 2021. évi teljesítménycélokat, a bűnügyi szakterület egyes részterületei kivételével, teljesítette. Az állomány az elmúlt évben is jelentős leterheltséggel végezte feladatait. Ahogyan tavaly, úgy idén is az ügyszámok csökkentése az egyik fő feladat. A rendészeti egység a közterületi jelenlétet a jelentős létszámcsökkenés ellenére is fenntartotta az elmúlt esztendőben.
A Gödöllői Rendőrkapitányság állománya képes és kész arra, hogy Gödöllő területén a közbiztonságot a törvényes keretek között biztosítsa. Szükséges az elmúlt évben tett erőfeszítések folytatása és fokozása 2022-ben is, annak érdekében, hogy a település lakóiban tudatosuljon: a közbiztonság alapvetően az adott társadalom terméke. Ennek a terméknek ára van, a minőségét pedig alapvetően az befolyásolja, hogy annak alakításában mennyire vállal szerepet – összegezte a beszámolóban foglaltakat a gödöllői kapitányságot 2020 novembere óta vezető Szigeti János alezredes (képen).

A szóbeli kiegészítés során elhangzott, hogy az Ukrajnából érkező menekültek illetékességi területen történő elhelyezéséről folyamatosan frissülő tájékoztatást kap a rendőrkapitányság. Ezeket a szálláshelyeket a rendőrök ellenőrzik. Eddig semmilyen, ezzel kapcsolatos, a közbiztonságot veszélyeztető esemény nem történt a városban.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online