Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Átlagosan mennyi hitelt vettünk fel lakásvásárláshoz 2021-ben?

2022-01-23 17:23:53

A lakásvásárláshoz szinte mindenki hitelt vesz fel, igaz? Legalábbis ez a sokak által elfogadott általános vélekedés. A mai ingatlanárak mellett kinek is állna annyi önerő a rendelkezésére, amiből a teljes vételárat ki tudná fizetni?

Szerencsére, nem kell tovább tippelnünk, ugyanis készült egy felmérés erről. Ebből kiderülhetnek számunkra a hazai lakás- és hitelpiaci trendek. Nézzük is meg, hogy mi olvasható ki a felmérésből.

Tényleg mindenki hitelt vesz fel a lakásvásárláshoz?
Meglepő eredmények jöttek ki a felmérés során: a lakásvásárlók mindössze 40%-a érintett csak. Az érintettek 60%-a ezzel szemben meg tudja oldani máshogy a finanszírozást.

Az igénylések több mint 60%-a a piaci konstrukciókat célozta meg. Ez azt jelenti, hogy az igénylők kevesebb mint 40%-a igényelt valamilyen államilag is támogatott hitelkonstrukciót. Ez is meglepő lehet egyesek számára, de ha belegondolunk, hogy mennyi feltételnek kell megfelelni, talán már jobban érthető az arány. Számos feltétel van, melyek bármelyikének nem teljesülése esetén nem igényelhetőek a különböző támogatások.


Mi a helyzet a családtámogatási lehetőségekkel?

Ha már az állami segítségekről volt szó, nézzük meg, hogy mi a helyzet a családtámogatási lehetőségekkel. A hiteligénylők valamivel több mint egyharmada vette ezeket igénybe, többségük kombinált kölcsön mellett döntve.

A legjellemzőbb a CSOK és a lakáshitel kombinációja volt, melyet 22,5%-uk választott. Ezzel szemben a csak CSOK-ot igénylők aránya mindössze 5,5% volt. Ez megegyezik azok számával is, akik a kölcsön mellé igénybe vették a babaváró kölcsönt is. Akik ez utóbbi felvétele mellett döntöttek egyedül, azok csupán 1%-a fordította az összeget lakásvásárlásra. Piaci hitellel kiegészítve is mindössze 2%-os ez az arány.

Nem igazán van különbség új vagy használt ingatlanok vásárlása között. Egyedül az új építésű ingatlanok vásárlásánál találkozhatunk magasabb CSOK igényléssel. Kb. 40%-uk piaci alapon igényelt hitelt, míg kb. 60%-uk részben vagy egészben a CSOK-kal oldotta meg. Ha hozzávesszük a babaváró kölcsönt is, akkor elmondható, hogy azt a hitel + CSOK kombináció mellé 10,5%-ban vették igénybe.

Milyen összegeket vettek fel?
A támogatási összegekkel együtt számolva a hitelfelvételek átlagos összege 17 millió forint volt 2021-ben. Ha csak azokat nézzük, akik a CSOK-ot és a babavárót is igénybe vették, ez máris 20,75 millióra nő. Csak babaváró kölcsön esetén az átlag 7,4 millió volt, míg csak piaci alapú igényléseknél 17,2 millió forint.

Milyen a területi eloszlás?
A hitelfelvételi kedv megyénként eltérőnek bizonyult. A legalacsonyabb Somogy megyében volt, ott lakásvásárláshoz mindössze a vásárlók 13,5%-a vett fel valamilyen kölcsönt. A legtöbben Fejér megyében vettek igénybe banki vagy állami kölcsönt, ott 50% feletti az arány. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online