Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Dédszüleink ebben ünnepeltek címmel időszaki kiállítás nyílik a gödöllői kastélyban

2021-11-23 11:33:46

A Gödöllői Királyi Kastélyban november 27-én megnyitják a „Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai” elnevezésű új, időszaki, népviseleti babakiállítását és egész nap színes családi programokkal várják a népművészet iránt érdeklődőket. Az ingyenesen látogatható kiállítás 2022. február 13-ig tekinthető meg a műemlék-együttes Rudolf-szárnyában – olvasható a Gödöllői Királyi Kastély által kiadott sajtóközleményben.

Az időszaki kiállítás népviseleti babagyűjteménye Nagy László Tamás atya, máriabesnyői plébános halálának huszadik évfordulójának állít emléket. Tamás atya vette át a Kátai Géza atya által gyűjtött Mária Múzeumot, aminek egyik része, a búcsúra érkező zarándokok által hozott népviseletbe öltöztetett babák gyűjteménye. Tamás atya korai és váratlan halála után a Heves-, Nógrád- és Pest megyei ünnepi népviseletbe öltöztetett babák Bese Gergő atyához kerültek. A gyűjtemény 2007-ben érte el végleges formáját, amit a Gödöllői Királyi Kastélyban november 27-től jövő év február 13-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.


A november utolsó szombatján 10 órától látogatható időszaki kiállítás 15.45 órakor kezdődő megnyitója köré szervezett családi napon a népművészet értékeinek széles körű megmutatásával készülnek. Úgy, mint:
• A boldogi népviseleti bemutatón megismerhetik a színpompás népviseletéről és néphagyományairól ismert települést, a különleges fehér hímzést, a varrott kendőt és fodros kendőt, amik a legünnepélyesebb ruhadarabok voltak.
• Az Arany Páva nagydíjas és Vass Lajos nagydíjas Hévízgyörki Asszonykórust, akik igyekeznek megőrizni és tovább éltetni a Galga-mente népdalait.
• A méltán híres és már 1229-ben is említett Rimóc település, a palóc viselet kiemelkedő öltözetével, a menyasszonyi ruhával és annak öltöztetésével ismerteti meg az érdeklődőket.
• A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola 2008 óta német nemzetiségű oktatásban és nevelésben részesíti diákjait, az iskola számára fontos a német nemzetiség hagyományápolása, közel 80 diák tart majd bemutatót nemzetiségi ruhában.
• A kegyhelyekre zarándoklást, vagyis, a búcsújárást mutatja be a bujáki búcsú menet, ami a múlt bűneiért való vezeklés és a jövő pozitív irányba befolyásolásának rituális útja volt.
• Fellép a többszörösen országos arany minősítéssel rendelkező Isaszegi Asszonykórus, akik máig élő népszokásokat jelenítenek meg énekelve, művészeti vezetőjük, Volter Domonkos könyvbemutatóval színesíti műsorukat.
• Az ecseri néptáncegyüttes bemutatja a békési szlovák táncokat, a közép szlovákiai csárdást, a Sáros vármegyei táncokat, a katka keringőt és a bődi táncokat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online