Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A szigetüzemű napelemek megtérülése

2021-11-17 10:22:43

A hálózaton kívüli napenergia rendszer nem csatlakozik a közüzemi hálózathoz, míg a hálózatra kapcsolt napelem rendszer a közüzemi hálózathoz van csatlakoztatva. A szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt rendszer választása meghatározza az elektromos áramhoz való hozzáférést, a többlettermeléshez szükséges berendezéseket, azt, hogy mi történik, ha a hálózat leáll, és hogy hogyan számlázzák ki az áramot.

Mi a szigetüzemű napelemes rendszer?

A szigetüzemű napelemes rendszerrel teljesen a Napra és az akkumulátorokban tárolt energiára támaszkodsz otthonod energiaellátásában. Ha olyan napelemes rendszer mellett döntenél, ami nem kapcsolódik az elektromos hálózathoz, és nincs generátor, akkor csak két esetben lesz áram:

• Amikor a nap süt, és a napelemes rendszer áramot termel.
• Amikor a korábban a napelemes rendszer által termelt villamos energiát egy napelemes tárolóeszközből, például, akkumulátorokból nyered.

Ha nem rendelkezel akkumulátorral, akkor felhős időben kevesebb árammal rendelkezhetsz, éjszaka pedig egyáltalán nem lesz ellátás. Magyarán: amit megtermelsz és amit tárolsz, az minden, ami az otthonod berendezéseinek áramellátásához rendelkezésre áll. A Solarzone-nál megnézheted, mennyibe kerül egy szigetüzemű napelem rendszer. Ez alapján eldöntheted, hogy az igényeidnek megfelelően mekkorra teljesítményű és tárolóképességű rendszert szeretnél.


Többlettermelés a hálózaton kívüli napenergiával

A telepített rendszer méretétől, a felhasznált villamos energia mennyiségétől és attól függően, hogy mikor használja ezt a villamos energiát, valószínűleg lesznek olyan időszakok, amikor a rendszer több villamos energiát termel, mint amennyit felhasználsz. Az, hogy mi történik ezzel a többletenergiával, az általad telepített berendezéstől függ.

A legtöbb szigetüzemű napelemes rendszert úgy tervezték, hogy bizonyos mennyiségű "extra" villamos energiát termeljen napközben, amelyet akkumulátorokba küld tárolásra. Az akkumulátorokban tárolt energiához akkor lehet hozzáférni, amikor a rendszer nem termel, például, éjszaka vagy felhős időjárás esetén.

Az időjárás azonban még a legjobb és legpontosabb becslések ellenére is kiszámíthatatlan. Ha több egymást követő napon is szokatlanul felhős időjárást tapasztalsz, előfordulhat, hogy a rendszer nem képes elegendő villamos energiát termelni az akkumulátorok feltöltéséhez és az összes igényed kielégítéséhez.

Bár, az extra akkumulátorok megléte nyugalmat nyújt, az akkuk ugyanakkor drágák is. A szükségesnél több akkumulátor vásárlása a költségvetésedtől függ.

A mai egyik legjobb panel a Sharp napelem és a Hyundai napelem, a szigetüzemű rendszer esetében is fontos, hogy milyen napelem panelt telepítünk, hogy minél jobban kihasználjuk a lehetőségeket.

A hálózatra csatlakoztatott napenergia egyértelmű előnyben van a hálózaton kívüli rendszerekkel szemben. Ez amiatt tapasztalható, mert a közüzemi szolgáltatók egyes kompenzációs módszereinek nettó mérése lényegében ingyenes tárolást biztosít. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online