Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A nemzeti parkok különleges világába kalauzolnak Gödöllőn

2021-09-10 10:40:57

A nyitó hévégével kezdetét veszi a 15. Magyar Nemzeti Parkok Hete. A közönség a tíz nemzeti park igazgatóságának kínálatával és különleges természeti értékeivel ismerkedhet meg Gödöllőn, a királyi kastély területén szeptember 10-e és 12-e között. Ezt követően egész héten különleges programokkal és kedvezményes lehetőségekkel invitálják a nemzeti parkok a látogatókat.

 - Magyarország 10 nemzeti park igazgatósága kiemelt szerepet tölt be a hazai ökoturizmusban, hiszen ők üzemeltetik az ökoturisztikai létesítmények felét, emellett az állandó kínálatukon felül összesen mintegy 1.600 programmal, például: tanösvény-túrákkal, szakvezetésekkel, gyerekeknek szóló környezeti nevelési programokkal és különböző rendezvényekkel várják a látogatókat egész évben – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Rácz András hozzátette: nemzeti parkjaink ismertsége és népszerűsége folyamatosan nő, az igazgatóságok létesítményei évente 1,6 millió látogatót vonznak. Az érdeklődőket összesen 65 bemutatóhely, 34 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház és 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang várja. Emellett ugyanennyire fontos a védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató 194 darab, csaknem 1.000 kilométer hosszú tanösvény-hálózat. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Barlangok és Karsztok nemzetközi éve alkalmából a Magyar Nemzeti Parkok Hetén is kiemelt figyelmet kapnak az élettelen természeti értékeink. Magyarországon 40 látogatható barlang van, népszerűségüket jól mutatja, hogy a nemzeti parkokat felkereső vendégek harmada valamelyik barlangba vált jegyet.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete országos rendezvény nyitó hétvégéjét most már hagyományosan a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivállal közösen, Gödöllőn tartják. Az eseményen az érdeklődők megismerkedhetnek a nemzeti parkok tevékenységével, egész éves kínálatával, a területükön található természeti értékekkel, növény-és állatfajokkal. Az igazgatóságok izgalmas természetismereti és ügyességi játékokkal, kiállításokkal várják a látogatókat, a gyerekek – például – egy utazó barlang segítségével kipróbálhatják, hogy hogyan birkóznának meg egy szűk barlangi járat kihívásaival.


A Magyar Nemzeti Parkok Hete idei kiemelt vendége a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a gödöllői nyitó hétvégén természetismereti programokkal készülnek, a látogatók megismerhetnek tradicionális halászati, valamint az ormánsági hagyományos gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközöket, de bemutatják a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen zajló régészeti-antropológiai kutatások eredményeit is. Az idei fesztiválra is elhozza nemzeti parki védjegyes termékeit több termelő. Csak ebben az évben 28-an nyerték el ezt a címet, velük együtt országszerte 250 termelő összesen 1.000 terméke viselheti a nemzeti parki termék védjegyet, ami garanciát jelent arra, hogy az adott áru jó minőségű, helyben készült és környezetkímélő módon állították elő.

Szeptember 13-a és 19-e között a nemzeti parkok már saját területükön, különleges programokat, kedvezményes, akár ingyenes lehetőségeket kínálnak a látogatóknak. Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online