Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem hátrált meg a koronavírus-járvány kihívásai elől a gödöllői könyvtár

2021-04-02 11:33:13

Március 25-én Gémesi György – a veszélyhelyzetben ráruházott feladat- és hatáskörében – elfogadta a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ tavaly végzett tevékenységéről szól beszámolót, valamint jóváhagyta a közművelődési intézmény 2021-es esztendőre vonatkozó munkatervét.

A hét évvel ezelőtt Gödöllő Kultúrájáért díjjal kitüntetett, idén pedig a Gödöllő Városért díjat kiérdemlő Liskáné Fóthy Zsuzsanna – bő fél év megbízotti státusz után – két és fél éve kapott kinevezést a Dózsa György úti könyvtár vezetésére. Az intézményben a beiratkozott olvasók száma 2020-ban megközelítette a 6.400 főt (minden 5. gödöllői lakos tag), az összes személyes látogatói létszám pedig meghaladta a 74 ezer főt. Rendezvényt 422 esetben tartottak, míg a távhasználati elérés több mint 222 ezer volt. Kérésre 712 könyvet vittek házhoz, könyvcsomagot pedig 4.871 darabot rendeltek.

A kölcsönzött könyvek száma az elmúlt évben 99.524 darab volt (2019-ben 149.980 darab). Szemléletes adat, hogy a gödöllői könyvtár 136 millió forintból gazdálkodhatott, miközben az intézmény által a társadalomba juttatott érték alulról súrolta a 242 millió forintot.

A fenti számokat abban az összefüggésben kell vizsgálni, hogy a gödöllői könyvtár életét 2020 márciusától a koronavírus-járvány határozta meg. A Dózsa György úti intézmény az országban az elsők között volt, amely a veszélyhelyzet kihirdetésével szinte egyidőben, azonnal reagálva a megváltozott körülményekre, tovább működött és nem hátrált meg az új kihívások elől.

Mások mellett, törekedtek a biztonságos működésre, elhatározták, hogy – ha új formában is, de – fenntartják a szolgáltatásokat, új ötletek megvalósítására vállalkoznak (például: #napi20percolvasás, terasz megnyitása), ügyeltek a munkatársi közösség megtartására és erősítésére, illetve aktívan részt vettek az idősek ellátásnak segítésében (gyógyszerkiszállítás), valamint a call center munkájában is.


A tartalmas szakmai munka folytatását ebben az esztendőben alapvetően határozzák meg a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítás érdekében bevezetett korlátozások. A gödöllői könyvtár költségvetése 25%-kal csökkent erre az évre és a dolgozók vállalták, hogy február 1-jétől november 30-ig (10 hónap) napi hat órában ténykednek, 75%-os munkabérért. Mindez azt is jelenti, hogy csökkenni fog a szolgáltatások mennyisége és minősége, ugyanakkor arra is vannak tervek, hogy a kapuk újranyitásáig kihasználják a kapcsolattartás minden lehetséges módját az olvasókkal. Tovább erősödnek az online-szolgáltatások, házhoz viszik a könyveket. Ezen felül digitális tartalmakat tesznek közzé a könyvtár közösségi oldalán, utazó könyvtáros programot visznek a helyi óvodákba és iskolákba, online klubfoglalkozásokat tartanak, folytatják a helytörténeti állomány digitalizálását és a jó idő beköszöntével megindul a szolgáltatás a Zöld udvaron és a Terasz könyvtáron.
Mindez a Színezd újra! mottó jegyében, és abban a gödöllői közművelődési intézményben, amely 2021 és 2025 között is viselheti a Minősített Könyvtár címet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online