Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lesz-e gödöllői érmese a tokiói olimpiának?

2021-01-03 11:35:20

Amennyiben nem súlyosbodik a világjárvány, jó esély van arra, hogy idén lebonyolítják a tavalyról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpiai játékokat. A japán főváros már 1940-ben is rendezhetett volna ötkarikás játékokat, de akkor – az 1937-ben kitört kínai-japán háború miatt – Helsinki kapta meg a jogot, ám a versenysorozat a II. világháború miatt végül elmaradt. Némi kárpótlásként, 57 évvel ezelőtt, 1964-ben Tokióban fellobbanhatott az olimpiai láng, így a világváros 2021. július 23-a és augusztus 8-a között (a baseball, a softball és a labdarúgás küzdelmei már július 21-én elkezdődnek) másodszor fogadhatja a földkerekség legjobb sportolóit.

Köztük – a dolgok jelenlegi állása szerint – két gödöllőit is. A sportlövő Mészáros Eszter (Gödöllői EAC) 2019 májusában, a müncheni világkupán szerzett kvótát légpuskában, míg klubtársa, Gémesi Csanád tavaly március elején, a kardcsapat tagjaként kvalifikálta magát a tokiói olimpiára. A hazánk és Japán közötti távolság miatt fennálló időeltolódásból eredően viszonylag sokat kell majd éjszakáznunk, hiszen a nyári időszámítás szerint +7 órával, a téli időszámítás szerint +8 órával járnak előrébb a Felkelő nap országában.

Eszter július 24-én, magyar idő szerint 1.30 órától mutatkozhat be, amikor a női légpuskások 10 méteres versenyszámában rivalizálnak az indulók és 9.30 óra magasságában győztest hirdetnek. Július 27-én 1 és 9.30 óra között a légpuskások 10 méteres versenyszámának vegyes csapatversenyét bonyolítják le, míg július 31-én 5 és 10.30 óra között a légpuskások 50 méteres, három testhelyzetes (álló, fekvő, térdelő) megmérettetésében avatnak olimpiai bajnokot és osztanak érmeket.
A Török Ignác Gimnázium végzős tanulója szűk egy hónappal 19. születésnapja után állhat lőállásba az Asaka Shooting Range csarnokában. Edzője, Szucsák László úgy véli: a nagyközönség számára ő lehet a tokiói olimpia meglepetésembere. A tréner derűlátását alátámasztja, hogy a gödöllői tehetség tavaly októberben 633,2 körös teljesítménnyel országos csúcsot állított fel a 10 méteres számban, ami mindössze nyolctized körrel marad el a jelenleg érvényes világcsúcstól.

Ha semmi váratlan nem jön közbe, Navarrete József tanítványa, Gémesi Csanád egyéniben (mint a kardcsapat harmadik embere) és a nemzeti együttes tagjaként is pástra léphet Tokióban, a Makuhari Messe csarnok B termében. Az egyéni versengés csörtéi július 24-én 1 órakor kezdődnek, és délután fél négy magasságában okosabbak lehetünk az érmesek és a helyezettek kilétét illetően.
A férfi kardcsapatok július 28-i küzdelmeiben (3 és 13.40 óra között) nyolc ország legjobbjai (Dél-Korea, Magyarország, Olaszország, Németország, valamint további négy együttes földrészenkénti – Afrika, Európa, Amerika, Ázsia-Óceánia – eloszlásban) lesznek érdekeltek. Az elődöntőbe jutásért az erőrangsor alapján a magyarok nem európai ellenfelet kapnak, és ha nem borul a papírforma, a legjobb négy között az olaszokkal kell majd meccselni a fináléért.


A tavalyról 2021-re halasztott tokiói olimpia kapcsán mindkét gödöllői olimpikon vendége volt a Régió Plusz TV Porta című műsorának. A vegyes csapatversenyben ifjúsági- (2019, Budapest) és junior Európa-bajnok (2020, Wroclaw) Mészáros Eszter véleménye és terve ide kattintva ismerhető meg, a csapatban Európa-bajnok és többszörös világbajnoki ezüstérmes, Japánban is éremesélyes Gémesi Csanád elszánt és derűlátó nyilatkozata pedig ezen az elérhetőségen nézhető vissza.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online