Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ezek a hitelfelvétel lépései

2020-04-25 18:16:27

A hitelfelvételi procedúra, azoknak, akik még sosem találkoztak a folyamattal, elsőre idegennek tűnhet. Elég sok és sokféle dokumentum szükséges hozzá, és időben is el tud húzódni, attól függően, hogy személyi kölcsönről, ingatlanhitelről, diákhitelről vagy egyéb típusú kölcsönről van szó.
Most segítségül egy csokorba szedtük azoknak az iratoknak és teendőknek a listáját, amik szükségesek a hitelfelvételhez.


1. Bank kiválasztása, ajánlatok összehasonlítása
Ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg a hitelfelvétellel kapcsolatban, fontos, hogy előtte több szempontot is figyelembe vegyünk. Az egyik és talán a legfontosabb ezek közül a hitelező bank kiválasztása.
Az egyes bankok ajánlatai nagyon sokban eltérhetnek egymástól: a törlesztőrészlet, a kamat, a THM és a futamidő mind-mind eltérhet hitelintézetenként. Fontos, hogy olyat válasszunk, ami minden szempontból megfelelő számunkra, hogy amikor már a törlesztésre kerül a sor, ne érhessen minket meglepetés.


2. Hitelfelvételhez szükséges iratok összekészítése
Ahogyan azt már fentebb is említettük, elég sok és sokféle iratot kell összeszedni és a banknak átnyújtani, ahhoz, hogy hitelkérelmünk ne kerüljön rögtön elutasításra.

Mik ezek az iratok?
• Személyes okmányok
: személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya. Ezekről a bank minden esetben másolatot készít és elmenti a rendszerbe.
• Jövedelemigazolás
: a munkáltató állítja ki. Amennyiben más bevételi forrás is van, azt is fel kell tüntetni és hivatalos dokumentummal igazolni.
• Vállalkozóként
természetesen nem a jövedelemigazolás szükséges a hitelelbíráláshoz. Azoknak, akik saját céggel rendelkeznek vagy egyéni vállalkozók a következő dokumentumokat kell benyújtani: NAV jövedelemigazolás, éves beszámoló, mérleg, 2-6 havi bankszámlakivonat és végül köztartozás-mentességéről szóló papír.
• Közüzemi számlák

• Meglévő hitelek törlesztésének igazolása.
• Nyugdíjasként
: bankszámlakivonat, nyugdíjszelvény, véglegesítés igazolása.


1. Egyeztetés a hitelintézettel
Ha ki lett választva a megfelelő bank, akkor először arról kell vele egyeztetni, hogy pontosan a fentiek közül milyen igazolásokra lesz szükség és milyen formában. Ha ez megtörtént és beszerzésre kerültek, akkor kell beadni a hitelkérelmet a banktól adott nyomtatványokkal együtt.

Ekkor tájékoztatást ad a bank a hitelelbírálás várható idejéről és folyamatáról is, illetve a legtöbb helyen a szempontokat is megosztják az igénylőkkel.


2. A hitel elbírálása: várakozás
A hitel elbírálási folyamat a legtöbb esetben nem megy egyik napról a másikra. Természetesen vannak ez alól kivételek, a kifejezetten gyors segítségnyújtás céljából létrejött gyorskölcsönök, vagy a szabad felhasználású személyi kölcsönök.
Ezeken kívül minden esetben heteket, van, hogy hónapokat kell várni, amíg a hitelintézet kiküldi a hitelbírálat eredményét.

Ez alatt az idő alatt a hitelt felvevő sokszor semmilyen tájékoztatást nem kap, a háttérben azonban a bank dolgozik, a beadott iratok alapján mérlegeli, hogy kiadhatja-e az adott pénzösszeget a lehető legkisebb kockázat mellett.


3. Hitelszerződés véglegesítése

Amikor megérkezik a hitelbírálat eredménye és az pozitív, még nem történik meg automatikusan a pénz átadása az ügyfél részére. Először személyesen kell bemenni a bankfiókba és az előre egyeztetett keretek mentén megírt szerződést megkötni. Ehhez újra elkérik majd a személyes iratokat, illetve az ügyfél aláírása is bekerül a rendszerbe, a végleges szerződéssel együtt.

Fontos, hogy ekkor nem feltétlenül csak a hitel felvevője van jelen, hanem az adóstárs, kezes is aláírja a banki alkalmazott jelenlétében a szerződést. A végleges papírokból az ügyfél és a bank is kap egy-egy példányt kötelező jelleggel.


4. Folyósítás
Ha végigmentünk az egész folyamaton, és a vége a pozitív hitelelbírálat lett, akkor nincs más hátra, mint az utalás, majd a törlesztés megkezdése a szerződésben szereplő összeg beérkezése után. Ez az esetek nagy részében átutalással, az adós bankszámlájára történik meg.

Fontos, hogy amennyiben nem szabad felhasználású kölcsönt vettünk fel, el kell számolni a hitelintézet felé forintra pontosan, hogy mire lett költve az adott összeg. Ez természetesen függ attól, hogy eredetileg mi volt a hitel célja: ingatlanhitel esetében például kizárólag ingatlanvásárlásra folyósítható. Így a pénz elköltése után a tulajdoni lapot és az adásvételi szerződést is be kell mutatni a legtöbb esetben, hiszen ezekkel lehet igazolni a vásárlást és a pénz megfelelő helyre történő elköltését.

Ezeken a lépéseken túljutva, hozzájutunk a szükséges összeghez, és a hitelszerződés feltételeitől függően el is lehet költeni álmaink házára, lakására, autójára vagy egy nagyobb nyaralásra.

Figyeljünk oda, hogy csak indokolt esetben vegyünk fel hitelt! Amennyiben néhány hónapnyi takarékoskodás megoldja a problémát, válasszuk inkább ezt az utat, hiszen így kamatmentesen juthatunk a vágyott eszközhöz.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online