Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nyomáscsökkentő használata a locsoló és csepegtető rendszerekhez

2019-03-24 10:11:35

Egy automata öntözőrendszer nagyon hasznos eszköze lehet minden kertes háznak, így bármelyik gödöllőinek is. Szép és üde pázsitot szeretne, esetleg olyan konyhakertet, ahol nem kell kezét-lábát törnie, hogy haza siessen estére a munkából, és nekiálljon kézzel locsolni?

Bármelyik kategóriába is essen, érdemes lesz megfontolnia, hogy az automata öntözőrendszerrel milyen módon öntözzön, hogyan építse ki a rendszert? Erre két módozat van, a szórófejes és a csepegtető öntözéses rendszer.

Miben különbözik a két öntözőrendszer?
Először is abban, hogy hogyan juttatja vízhez a növényeinket. Az szórófejes rendszerben, a neve is mutatja, hogy szórófejek szórják ki a vizet, míg a csepegtető berendezés a növények gyökérzónájához igyekszik eljuttatni a vizet a legrövidebb úton.

Másodszor az öntözőberendezések felépítésében is találunk különbséget. A csepegtető berendezéshez kifejezetten csepegtetésre alkalmas csöveket használunk, míg az öntözőberendezéshez kemény és lágy PE csövek fognak kelleni.

Szórófejes öntözést érdemes használni, ha nagy területet szeretnénk öntözővízzel ellátni: kisebb-nagyobb füves területek, sportpályák, parkok pázsitjainak öntözésére ideális. A csepegtető öntözéses technikát nagyon jó konyhakerteknél, üvegházaknál, bizonyos gyümölcsösöknél, paradicsom ültetvényeknél használni.
Mindkét öntözési módszerhez ugyanolyan öntözésvezérlő telepítése ajánlott, de a víz célba juttatása más és más eszközökkel történik.

Nyomáscsökkentő használata csepegtető öntözéses rendszernél
A csepegtető öntözéses technika respektje a kevés víz felhasználásának köszönhető. A kevés vízhez nincs szükségünk arra, hogy nagy víznyomással dolgozzunk, ezért szükségünk lesz az öntözőrendszerbe nyomáscsökkentőket beiktatni, hogy szabályozni tudjuk a víznyomást. A szerkezet egyszerű, de hatalmas segítséget fog nyújtani a csepegtető berendezésünk működéséhez.


Nyomáscsökkentő használata locsolóberendezésekhez

Az öntözéses rendszerek esetében is szükségünk lesz a nyomáscsökkentő berendezésekre, hiszen a technika alkalmaz ún. mikroszórófejeket, amik arra hivatottak, hogy a cseppek méretét lecsökkentsék. Ha a víz túl nagy nyomással érkezne a rendszerbe, azt muszáj szabályozni, különben kár keletkezhet az alkatrészekben, mint például a szórófejekben vagy az öntözött növényekben.

A locsolás hatékonyságát, a felhasznált víz mennyiségét is befolyásolja, hogy használunk-e nyomáscsökkentőket vagy sem. Ezen alkatrészek segítségével ugyanis szabályozhatjuk a vízerősséget, a KPE és LPE típusú csöveknél, a nyomás csökkentésével pedig megnövelhetjük a teljes öntözőberendezésünk élettartamát, ritkábban lesz indokolt nagyobb kaliberű javításokra, alkatrészcserékre. A nyomáscsökkentő a KPE és LPE csövekre könnyedén ráilleszthető, ezért nem jelenthet gondot a toldása vagy a már meglévő cseréje sem.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online