Kevéssé ismert, de jelentős kastélybéli évfordulóra emlékezhetünk az idén: napra pontosan augusztus 10-én 30 esztendeje, hogy az akkori kulturális miniszter kiadta a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, mint országos gyűjtőkörű szakgyűjtemény működési engedélyét. A múzeumalapítás kezdeményezése és a szükséges tudományos-szakmai dokumentáció elkészítése, majd a minősítési eljárás menedzselése Varga Kálmán nevéhez fűződik, aki akkor miniszteri biztosként irányította a műemlék-együttes helyreállítását. Az évforduló kapcsán vele beszélgettünk.
Újabb kiemelkedő eredményeket értek el a magyar középiskolás diákok a Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián (IOAI 2025), amit idén második alkalommal rendeztek meg Pekingben, augusztus 2–9. között. A versenyről a magyar csapatok két ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza – adta hírül a prim.hu.
Közérthető élelmiszer alapismeretekről ad tájékoztatást a gödöllői központú Szent István Egyetem (SZIE) Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium kisfilmje, aminek első részében az édesítőszereket veszik górcső alá. A kezdeményezés célja, hogy olyan alapismeretekkel segítsék a felhasználókat, amik egyszerűek és értelmezhetőek mindenki számára. Mit használjunk, ha fogyni szeretnék: xilitet vagy sztíviát? Mi a különbség az INBÉ és az RDA között, illetve mi az a Melasz melléktermék?
Az édesítőszer fajtáiról – továbbá hatásairól a szervezetre – számos leírást találunk a világhálón, amiknél gyakran nehéz az eligazodás. A SZIE Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium elhatározta, hogy a most induló fiatalos és dinamikus YouTube csatornájukon eloszlatja a kételyeket, valamint összegzi mindazt, amit az édesítőszerekről tudni érdemes. Íme: