Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ezért ne tegyük rendbe a kertet télre

2017-11-10 16:43:44

A kertek számtalan hasznos rovarnak, madárnak és kétéltűnek nyújthatnak élőhelyet, azaz fontos szerepet játszanak az élővilág változatosságának és egészségének fenntartásában. Az őszi kerti munkákkal támogathatjuk, de akadályozhatjuk is kerti segítőink túlélését, és a következő szezon sikerességét! Többek között erről is olvashatunk a gödöllői székhelyű GreenDependent Egyesület legfrissebb hírlevelében.

Ha azt gondoltuk, a kert akkor van felkészítve a télre, ha az utolsó darabig összegereblyéztük a faleveleket, kinyűttük az egynyári növényeket, visszavágtunk minden visszavágandót, ügyesen betakargattuk a rózsákat, mulcsoztuk a talajt, kiakasztottunk egy madáretetőt, majd hátradőltünk, hogy végre makulátlan szezonvégi rend van, akkor elkönyvelhetjük, hogy fogalmunk sincs, mekkora károkat tud okozni a tüchtig kert. A leveleket elég a ház előtt elsöpörni.


Természetesen, vannak fontos őszi feladatok, de van hat fontos okunk is arra, hogy ne tegyünk rendet a kertünkben ősszel:

1.
Méhek: Az őshonos méheknek hidegtől és ragadozóktól védett helyre van szükségük az átteleléshez. Lehet, hogy az egyik fa kérge alatt húzzák meg magukat vagy valamelyik dísznövény üreges szárába bújnak. A méhek fontosságát nem kell magyarázni, ha minden búvóhelyet megszüntetünk a kertben, nem csak nekik, magunknak is ártunk!
2.
Pillangók: A legtöbb lepke száraz és biztonságos helyen telel át. A kifejlett példányok sziklarepedésekbe, fakéreg alá, vagy az avarba bújnak; a bábokként áttelelő fajok vagy elszáradt növények szárán lógnak, vagy a talajban és az avarban rejtőznek; de vannak hernyóként a falevelekbe vackolódó lepkefajok is. Nem nehéz kitalálni, mi lesz velük, ha nekiállunk eltakarítani az avart, és a száradt növényszárakat.
3. Katicabogarak:
Az őshonos katicafajok téli álmot alszanak, azaz hibernálódnak, lehetőleg többedmagukkal egy kupac levél vagy egy kő alatt, esetleg egy növény tövénél. A katicák és lárváik rengeteg levéltetűt és atkát esznek, nélkülözhetetlenek minden kertben. Ne bolygassuk téli nyugalmukat!
4. Madarak:
A rovarpusztító madarak, cinkék, harkályok, légykapók stb. több ezer hernyót és egyéb kártevő rovart fogyasztanak egy-egy szezonban. Ha nem söpörjük rovarmentesre a kertet ősszel, a hideg télre is marad számukra elég proteinben gazdag falat, de az érintetlenül hagyott egynyári és évelő növényeken, bokrokon található magoknak és bogyóknak is örülni fognak.
5. Ragadozó bogarak:
Nem csak a katicabogarak kedvelik az érintetlen kerteket. A rablópoloskák, zöldfátyolkák, virágpoloskák, futrinkafélék és egyéb kártevő-faló rovarok is ott rejtőznek valahol tojás-, lárva- vagy kifejlett formában. Ha tavasszal számítunk rájuk a kártevők elleni védekezésben, ne feledjük, hogy ők is számítanak a téli búvóhelyekre.
6. Emberek:
Az „életben hagyott” (és nem rendben tartott) téli kert számtalan csodát kínál tulajdonosainak: havas magházak, pirosló bogyók a csupasz ágakon, a napraforgók fejei körül repkedő sármányok, az őszirózsa levelei alatt ugráló pintyek, zúzmarás falevelek, és jeges fűszálak.

Tegyünk egy szívességet az anyatermészetnek: hagyjuk a kerttakarítást a tavasz elejére, és akkor is körültekintően, beporzóbarát módon végezzük a munkákat! Fordítás és kép: Antal Orsolya, GreenDependent Forrás: savvygardening.com


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online