Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nincs sikeres munkavállalás használható szakmai nyelvtudás nélkül

2017-10-11 17:50:51

Egy vagy akár több idegen nyelv használata és a szaknyelv ismerete valódi előnyt jelent a munkakeresés során – többek között ez derül ki a gödöllői központú Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által végzett felmérésből. A SZIE elsősorban a térség leendő munkavállalóinak idegen nyelvi ismeretét térképezte fel, valamint az idegennyelv-tudás munkakeresés során betöltött szerepére volt kíváncsi Budapesten és vonzáskörzetében – olvasható a felsőoktatási intézmény hírportálunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.

A kutatás a HVG Állásbörzén, Magyarország legjelentősebb karrierrendezvényén, a gödöllői központú Szent István Egyetem standján történt október 4-én és 5-én, kérdőív segítségével. A kérdőívet 156 fő töltötte ki. A felmérés nem reprezentatív, mivel azt csak az Állásbörzére, ezen belül is a SZIE standjára ellátogató munkakeresők tölthették ki.

A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont a kutatás során főként a következőket mérte fel: a látogatók beszélnek-e valamilyen idegen nyelven, és ha igen, milyen szinten; rendelkeznek-e nyelvvizsgával, és ha igen, hogyan készültek fel rá; előnyt jelent-e a munkakeresés során a nyelvtudás és/vagy a nyelvvizsga; kellett-e használniuk a nyelvtudásukat a munkájuk során, és ha igen, jellemzően milyen feladatok elvégzéséhez.


Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a térség munkakeresőinek több mint fele rendelkezik nyelvvizsgával, és 89%-uk mondja azt magáról, hogy beszél valamilyen idegen nyelvet. Ugyanakkor a munkavállalás során fontos a nyelvtudás minősége is, valamint a választott szakma speciális nyelvezetének, szókincsének, azaz a szaknyelvnek az ismerete, mert ebben az esetben fog valódi előnyt jelenteni a munkakeresés során a nyelvtudás. Szaknyelvi vizsgával a válaszadók csupán 14%-a rendelkezik.
A jövő munkavállalójának a hasznos, és a gyakorlatban is alkalmazható nyelvtudás és nyelvi kompetenciák megszerzésére kell törekednie. Olyan nyelvvizsgát célszerű választania, amelyre való felkészüléskor a munkaerő-piacon a leghasznosabb fajta nyelvtudásra tesz szert. Ez pedig egyértelműen a szaknyelvi idegen nyelvtudást jelenti. A felkészüléshez legtöbben az iskolai nyelvoktatást veszik igénybe, de második helyen a magántanári segítség áll, vagy a kettő együtt, párhuzamosan hozza meg a sikert.

A felmérésből kiderült az is, hogy a munkavállalók 72%-ának már kellett használnia idegen nyelvi tudását munkahelyén, és ekkor leginkább a szóbeli kommunikációs készségeikre (beszédkészség) volt szükségük. Mivel a válaszadók 21%-a dolgozott csak külföldön, így ez az arány azt mutatja, hogy a hazai munkahelyeken is egyre fontosabb az idegen nyelv ismerete, és jobb pozíciók is érhetők el nyelvismerettel.
A kutatás részletei ide kattintva olvashatók.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online