Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Folyamatosan emelkedik a tanulólétszám a Gödöllői Járásban

2017-09-27 17:00:27

A közoktatási rendszer átszervezésével 2016. november 30-án létrejött a Dunakeszi Tankerületi Központ, ami azóta a három Pest megyei járás (Aszód, Gödöllő és Dunakeszi) területén működő, állami köznevelési intézmények fenntartói és működtetői feladatainak ellátását végzi. Szeptember 27-én sajtóbeszélgetést tartottak Dunakeszin, aminek legfontosabb tartalmi elemeiről sajtóanyag készült. Ebből csemegéztünk.

• A szóban forgó három járás területe Pest megye 13,3%-át teszi ki, ugyanakkor a megye lakosságának több mint 21%-a él itt.
• A Dunakeszi Tankerületi Központ az általa fenntartott intézmények tanulói létszámát tekintve az ország legnagyobb tankerületi központja. A 2016. évi köznevelési statisztikai adatszolgáltatás szerint 26.425 tanuló tanul intézményeikben.
• A Dunakeszi Tankerületi Központ önálló költségvetéssel rendelkező központi költségvetési szerv. 2017. évi költségvetése 13,463 millió forint, amiből személyi kiadás 9,428 millió forint, járulék 2,137 millió forint, dologi kiadás 1,898 millió forint. Összességében elmondható, hogy a Dunakeszi Tankerületi Központ a feladatának ellátásához stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik.
• A Dunakeszi Tankerületi Központ a korábbi 3 járási tankerület jogutódjaként 2017. január 1-jétől 29 településen, összesen 52 önálló intézmény és 3 tagintézmény tekintetében látja el a fenntartói és működtetői feladatokat, amik között az általános iskolák, alapfokú művészeti iskolák, gimnáziumok mellett szakgimnáziumi, gyógypedagógiai, valamint speciális szakiskolai feladatot ellátó intézmények egyaránt megtalálhatóak.
• A feladatok megvalósítása érdekében a Dunakeszi Tankerület Központ 2017 nyarán igen komoly beruházásokat hajtott végre valamennyi intézményében. A 251 beruházási projekt összességében 402 millió forintot tett ki.
• A 2017/2018-as tanév előkészítése során a Tankerületi Központ a tanulólétszám és az ellátandó feladatok növekedése (például: sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztése, gyógypedagógiai megsegítés) miatt igen jelentős státuszfejlesztést hajtott végre valamennyi intézményét érintően. Az összességében 56 új pedagógus és 45 új nevelő-oktató munkát segítő státusz engedélyezése szándékaink szerint hozzájárul majd a tanulók jobb ellátásához és a pedagógusok munkaterheinek csökkenéséhez.
• Az egészséges életmódra nevelés és a mindennapos testmozgás elősegítése kiemelt helyet foglal el a Dunakeszi Tankerületi Központ céljai között. Ennek keretében minden intézményünk számára a jogszabály által előírt formában biztosítjuk az úszásoktatás megvalósítását, illetve néhány település esetében – az érintett önkormányzatokkal és sportszövetségekkel együttműködve – a mindennapos testnevelés keretében biztosítják a lehetőséget arra, hogy a tanulók egy-egy sportág alapjaival sportedzők segítségével, játékos formában ismerkedhessenek meg.
• A Dunakeszi Tankerületi Központ összesített statisztikai adatai folyamatos tanulólétszám növekedést mutatnak. Ezen belül az Aszódi Járás intézményeibe járó tanulók létszáma stagnál, Dunakeszi Járás és a Gödöllői Járás intézményeibe járó tanulók létszáma folyamatosan emelkedik. A Tankerületi Központ egészére nézve évről évre átlagosan 1,5%-os tanulólétszám emelkedés a jellemző, ami pont ellentétes folyamat az ország egészére jellemző tanulólétszám csökkenéssel.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online