Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan előzzük meg a stressz káros hatásait?

2017-06-14 14:14:32

Mindenkinek vannak stresszes napjai, amikor nem tudja elkerülni a különböző helyzeteket, amikor idegeskedik minden létező dolgon. Azonban, hogy miként reagálunk az adott helyzetekre, amikor feszülteséget érzünk, az csakis rajtunk múlik. Nagyon fontos, hogy megtanuljuk kezelni az ilyen szituációkat is, hiszen ellenkező esetben az egészségünk kárára megy a sok idegeskedés. Stresszoldó és –megelőző tanácsok a Gödöllői Hírek online olvasóinak.

Az első és legfontosabb, hogy minden nap készíts egy listát, hogy aznap mit kell feltétlen megtegyél és mi az, amivel még tudsz várni egy kicsit. Egy ilyen lista sokkal könnyebbé és nem utolsó sorban, kevésbé stresszessé teszi a mindennapokat, hiszen nem fogsz elfelejteni semmit, és amikor kész vagy minden teendőddel, elégedetten érzed magad. Azonban fontos tudnunk a saját határainkat, amikor nagy nyomást érzünk magunkon, fontos hallgatni a testünkre és észrevenni a különböző jeleket. Ahelyett, hogy állandóan kíméletlen és kritikus vagy önmagaddal, próbáld meg ösztönözni magad különböző célokkal, ami lehet egy régóta várt utazás, egy találkozó a barátaiddal vagy bármi, ami motivál.

Rövid távon a stressz legtöbbször fejfájást, hasfájást, szorító érzést a mellkasban, alvási zavarokat és koncentrációs problémákat tud okozni, azonban hosszú távon akár magas vérnyomást, szívbetegségeket, gyomorfekélyt és krónikus alvatlanságot is eredményezhet.  Sok ember, aki állandó stresszben éli mindennapjait, próbálja levezetni a felgyülemlett feszültséget gyors ételek fogyasztásával, túlzott alkoholfogyasztással vagy dohányzással. Azonban néhány étel fogyasztása természetes módon segít csökkenteni a stresszt, mint – például – a magas B vitamin tartalmú ételek, a különböző élelmiszerek, amikben sok a kalcium és a magnézium és nem utolsó sorban az omega 3 zsírsavval teli tápanyagok.


A másik nagyon fontos dolog, hogy sportolj rendszeresen. Bármilyen mozgásforma jótékony hatással van a kikapcsolódásra, lehet az futás, úszás, jóga, a lényeg, hogy örömödet leld benne. Amit sok ember nem vesz komolyan, azonban több tanulmány is kimutatta, hogy a megfelelő mennyiségű, minőségi alvás is épp ugyanannyira fontos, amikor a stresszről beszélünk, mint az egészséges táplálkozás és a sport. Fontos, hogy nagyjából mindig ugyanabban az időben feküdj le és kelj fel, és ha lehetőséged van rá és az esti órákban már ne számítógépezz vagy nézz TV-t, hiszen ezek mind serkentőleg hatnak az agyunkra.

A munkahelyi környezeted próbáld meg úgy létrehozni, hogy minél komfortosabban érezd magad, hiszen a heted legnagyobb részét ott töltöd. Amikor egy számunkra kedves, inspiráló környezetben dolgozunk, sokkal hatékonyabbak vagyunk. Egy érdekes dolog, hogy Dániában rengeteg munkahelyen az irodák kertjeibe vagy udvaraiba padokat és asztalokat helyeznek el, így az ott dolgozók a friss levegőn tudják elfogyasztani az ebédjüket a nyári időszakban.

Minden embernek más és más módszerek válnak be a kikapcsolódásra, hiszen manapság már rengeteg fajta módszer van, mint – például – jóga, meditálás vagy esetleg különböző légzési technikák gyakorlása. Kezd el, hogy minden nap csak pár tíz percet szánsz arra a hobbira, ami téged igazán boldoggá tesz, legyen az egy séta, egy zene meghallgatása, vagy egy érdekes könyv olvasása. Amikor egy stresszes helyzet elé állít az élet, gondolj mindig ezekre az önfeledt, boldog percekre.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online