Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Törvényszéki elismerést kapott a gödöllői bírónő

2017-05-12 17:44:51

Évértékelő összbírói értekezletet tartott a Budapest Környéki Törvényszék május 11-én a fővárosban, a Kúria dísztermében. Az esemény előtt dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke és dr. Katonáné dr. Gombos Ilona, a Budapest Környéki Törvényszék Bírói Tanácsának elnöke sajtótájékoztatón számoltak be a törvényszék elmúlt évi működéséről.

A sajtótájékoztatón – többek között – elhangzott, hogy a jelentős munkateher ellenére, mind a civilisztikai, mind a büntető ügyszak területén, de összességében is jelentősen javultak az időszerűségi. Dr. Hilbert Edit (felső képen) beszédében kiemelte a 2016-ban jelentkező birói létszámhiány miatt jelentős leterheltség mellett dolgozó törvényszék kimagasló eredményeket ért el a két éven túli ügyek számának csökkentésében.
A Szolgáltató Bíróság Program keretében a tavalyi év március 31-ig a program zárásaként 2.686 két éven túli ügyet fejeztek be a bírák. Ettől még kedvezőbb adat a törvényszék és a járásbíróságai vonatkozásában, hogy a 3-5 év közötti ügyek esetében 11,33%-os csökkenés, az öt éven túl folyamatban maradt peres ügyeknél pedig közel 7 %-os csökkenés könyvelhető el. Az elmúlt három évben büntető ügyszakban folyamatosan csökkent a peres érkezések száma, azonban az országos átlagot még így is meghaladta.

A Budapest Környéki Törvényszék járásbíróságai – köztük a gödöllői is – a polgári ügyek befejezését tekintve jól teljesítettek, ennek ellenére a folyamatban maradt ügyek száma még mindig országosan a legmagasabb.
A törvényszék járásbíróságai gazdasági ügyszakban a 2016-os évben országosan a legjobb teljesítményt nyújtották. A Gazdasági Kollégium Peres Csoportja drasztikus méretű devizaper ügyérkezéssel kellett, hogy számoljon.


Dr. Hilbert Edit kiemelte, a tavalyi évben nem volt olyan a törvényszék illetékessségi területéhez tartozó járásbíróság, ahol ne kezdődött, vagy történt volnaaz OBH által meghírdetett Jablonszky Program keretében beruházás, felújítás (a gödöllői fejlesztésről itt olvashatnak).

A tájékoztatón dr. Katonáné dr. Gombos Ilona elmondta: az általa vezetett tanács kiemelt feladata a bírói álláshelyekre pályázók meghallgatása, pályáztainak pontozása, mely feladatnak a múlt évben is maximálisan eleget tett. Az évi négy alkalom helyett 10 alkalommal ült össze és 22 álláshelyre több, mint 90 pályázót hallgatott meg, véleményezte az ügyelosztási rendet, amely a többszörös személyi változások miatt számos módosításon esett át.

A sajtótájékoztató után megtartott összbírói értekezleten 215 bíró vett részt. Dr. Hilbert Edit elnök asszony részletesen ismertette a 995 fővel (277 bíró, 89 titkár, 25 fogalmazó, 90 bírósági ügyintéző, 449 tisztviselő és 65 fizikai dolgozó) működő törvényszék 2016. évi munkáját. Az előző évhez képest jelentős változásként mondható el, hogy a bírói létszám tavaly 5 fővel emelkedett.

Az elmúlt évi bírói létszámhiány több okra vezethető vissza. Mások mellett gyermekszülés és -gondozás, a Kúriára, Fővárosi Ítélőtáblára történt kirendelés, a szakminisztériumba és az Országos Bírósági Hivatalba megvalósult beosztás, illetőleg a bírói pályázatok elbírása vezetett a mindent egybevetve 276 hónap (23 év) kieséshez egy év alatt.
A Budapest Környéki Törvényszékre 2016-ban összesen 169.148 ügy érkezett, ami az előző évihez képest 6.45%-os csökkenést jelentett. A befejezések aránya 2,48%-os emelkedéssel járt, ugyanakkor a folyamatban maradt ügyek száma közel 30%-os mérséklődést mutat a 2015-ös évhez képest.

Az összbírói értekezlet zárásaként dr. Hilbert Edit a Budapest Környéki Törvényszék által alapított elismeréseket adott át. A Budapest Környéki Törvényszéken több mint 15 éven át végzett színvonalas, odaadó munkájáért, valamint példás emberi helytállásáért a Budapest Környéki Törvényszékért emlékplakett kitüntetést dr. Konyár Margit, a Gödöllői Járásbíróság bírája (alsó képen) is átvehette.

Dr. Konyár Margit a jogi egyetem elvégzése után rögtön az igazságügy szolgálatába lépett, napra pontosan 1979. március 16-án. Ekkor a Debreceni Városi Bíróságon fogalmazóként kezdett dolgozni. Bírói kinevezését szintén Debrecenben, 1981. december 1-jén kapta meg. Közel harminc éve, 1987 augusztusában áthelyezték a Gödöllői Városi Bíróságra, ahol azóta is dolgozik, főleg polgári ügyeket tárgyal. Évről-évre kiemelkedő számú ügyben ítélkezik eredményesen. Tárgyalásaira mindig alaposan, nagy gonddal készül fel, az évek során szerzett szakmai és emberi tapasztalatait kiválóan tudja kamatoztatni, mind a bizonyítás, mind az ügyfelek kezelése során, ami a családjogi ügyekben kiemelten fontos szempont. Instruktor bíróként fiatalabb kollégáit szakmailag gyakran segíti, a tárgyaláson kívüli felkészülésben, illetve a tárgyaláson történő személyes jelenlétével egyaránt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online