Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csírák szerepe és otthoni elkészítése

2017-04-07 10:50:29

Tavasszal a vitamin és ásványi anyag visszapótlásra érdemes csírákat enni. Ezeket akár mi magunk is készíthetjük egész évben. Amire szükség van: csíráztatásra szolgáló magok, egy csíráztató edény (vagy szűrőedény) és egy kis napi szintű gondoskodás. Fontos, hogy csak csíráztatásra szánt magokat használjunk, mert a hagyományos vetőmagokat vegyszerrel kezelik, és súlyos problémákat okozhatnak. Mindezt Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász tanácsolja a Gödöllői Hírek online olvasóinak.

Csírák előnyei:

• enzimekben gazdag élő táplálék (ezekből egyébként is keveset fogyasztunk)

• minden benne van, ami az Élethez kell, koncentráltan tartalmazza a vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat

• feltöltik a szervezet lemerült raktárait

• harmonizálnak, gyógyítanak, méregtelenítenek

• nincsenek semmilyen kémia szerrel kezelve növekedésük során, ráadásul, vannak bio-magok is

Néhány csíra és legjellemzőbb tulajdonságaik a teljesség igénye nélkül:
Búzafű

rákellenes, lúgosító, gyulladásgátló, antibiotikus, érvédő
Hagyma

gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, immunerősítő, koleszterincsökkentő, méregtelenítő
Retek

természetes antibiotikum, immunerősítő, nyákoldó (felső légúti problémák esetén különösen ajánlott), vesetisztító, reumaellenes
Mustár

gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, vér- és nyálkahártya tisztító, májregeneráló, epére kedvező hatású, csökkenti az emésztési zavarokat, hajhullást megszüntető
Lucerna

vércukorszint csökkentő, lúgosító, magas klorofill tartalma miatt szív- és érvédő, mellrák megelőző növényi hormontartalma miatt, magas B12 tartalma miatt vérszegénység csökkenthető vele
Vöröskáposzta

gyulladáscsökkentő, fekélygyógyító, vértisztító, rákellenes enzimeket tartalmaz


Csírák felhasználása

Fogyaszthatjuk „csak úgy”, kenyérre téve, salátába vagy müzlibe keverve, krémlevesek tetejére (ne legyen a leves forró, mert elvész a csíra élő táplálék jellege). Ízviláguk változatos: vannak csípős-, kevésbé csípős- és kellemes ízűek – érdemes kísérletezni.

Csíráztatás általános feltételei
Körülbelül. 20 °C fok, világos, napsütötte hely és általában napi kétszeri öntözés. Csíráztató tálban vagy üvegedényben is csíráztathatunk. Fontos, hogy ne lepje el a magokat a víz, mert könnyen megrohadhatnak! Érdemes egy speciális csíráztató edényt használni, aminek a tálca része alul lyukacsos és a felesleges víz lefolyik.
Csíra-típustól függően pár nap alatt kész a fogyasztható csíra, de ezt a gyártók a csomagoláson fel is tüntetik, amit célszerű betartani. Ha szakaszosan vetjük, mindig lesz valamilyen csíránk.
A kész csíra néhány napig hűtőszekrényben tárolva fogyasztható.  Amint a színén látjuk, az illatán érezzük, hogy már nem friss, fogyasztásra nem alkalmas, vagy akár elkezd penészedni, ne használjuk, mert egészségtelen, sőt, akár súlyos betegségekhez is vezethet. Várandósoknál, kisgyerekeknél, legyengült szervezetűeknél nagy körültekintést igényel a fogyasztásuk.  Éljünk a természet egyik legkisebb, ugyanakkor az egyik legjelentősebb élő táplálékával is!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online