Csírák szerepe és otthoni elkészítése
Tavasszal a vitamin és ásványi anyag visszapótlásra érdemes csírákat enni. Ezeket akár mi magunk is készíthetjük egész évben. Amire szükség van: csíráztatásra szolgáló magok, egy csíráztató edény (vagy szűrőedény) és egy kis napi szintű gondoskodás. Fontos, hogy csak csíráztatásra szánt magokat használjunk, mert a hagyományos vetőmagokat vegyszerrel kezelik, és súlyos problémákat okozhatnak. Mindezt Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász tanácsolja a Gödöllői Hírek online olvasóinak.
Csírák előnyei: • enzimekben gazdag élő táplálék (ezekből egyébként is keveset fogyasztunk) • minden benne van, ami az Élethez kell, koncentráltan tartalmazza a vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat • feltöltik a szervezet lemerült raktárait • harmonizálnak, gyógyítanak, méregtelenítenek • nincsenek semmilyen kémia szerrel kezelve növekedésük során, ráadásul, vannak bio-magok is
Néhány csíra és legjellemzőbb tulajdonságaik a teljesség igénye nélkül: Búzafű rákellenes, lúgosító, gyulladásgátló, antibiotikus, érvédő Hagyma gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, immunerősítő, koleszterincsökkentő, méregtelenítő Retek természetes antibiotikum, immunerősítő, nyákoldó (felső légúti problémák esetén különösen ajánlott), vesetisztító, reumaellenes Mustár gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, vér- és nyálkahártya tisztító, májregeneráló, epére kedvező hatású, csökkenti az emésztési zavarokat, hajhullást megszüntető Lucerna vércukorszint csökkentő, lúgosító, magas klorofill tartalma miatt szív- és érvédő, mellrák megelőző növényi hormontartalma miatt, magas B12 tartalma miatt vérszegénység csökkenthető vele Vöröskáposzta gyulladáscsökkentő, fekélygyógyító, vértisztító, rákellenes enzimeket tartalmaz
 Csírák felhasználása Fogyaszthatjuk „csak úgy”, kenyérre téve, salátába vagy müzlibe keverve, krémlevesek tetejére (ne legyen a leves forró, mert elvész a csíra élő táplálék jellege). Ízviláguk változatos: vannak csípős-, kevésbé csípős- és kellemes ízűek – érdemes kísérletezni.
Csíráztatás általános feltételei Körülbelül. 20 °C fok, világos, napsütötte hely és általában napi kétszeri öntözés. Csíráztató tálban vagy üvegedényben is csíráztathatunk. Fontos, hogy ne lepje el a magokat a víz, mert könnyen megrohadhatnak! Érdemes egy speciális csíráztató edényt használni, aminek a tálca része alul lyukacsos és a felesleges víz lefolyik. Csíra-típustól függően pár nap alatt kész a fogyasztható csíra, de ezt a gyártók a csomagoláson fel is tüntetik, amit célszerű betartani. Ha szakaszosan vetjük, mindig lesz valamilyen csíránk. A kész csíra néhány napig hűtőszekrényben tárolva fogyasztható. Amint a színén látjuk, az illatán érezzük, hogy már nem friss, fogyasztásra nem alkalmas, vagy akár elkezd penészedni, ne használjuk, mert egészségtelen, sőt, akár súlyos betegségekhez is vezethet. Várandósoknál, kisgyerekeknél, legyengült szervezetűeknél nagy körültekintést igényel a fogyasztásuk. Éljünk a természet egyik legkisebb, ugyanakkor az egyik legjelentősebb élő táplálékával is!
|
Online kaszinók
Magyarország
Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói
|