Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Pozícióváltás most!

2017-03-25 11:35:44

Az Egyesült Államokból idegyűrűzött edzésmódszerekkel, újabb csodákkal kezd teli lenni a padlás. Mindig újabb és újabb divatnak kell hódolni, ha már az ember rászánta magát, hogy tesz valamit az egészsége és az elfogadható testforma érdekében. Ezek a mániák pedig egyre drágábbak, és persze mindig meg kell venni miatta egy csomó holmit, speciális felszerelést, amelyet aztán fél év múlva le lehet vinni a pincébe, vagy meg lehet próbálni eladni, elajándékozni.

A Curves (ejtsd: körvsz) edzés is elsőre kicsit ijesztő csodamódszernek tűnik a gépek miatt az én koromban, de nem tudtam nemet mondani a múltkor az utcán egy kedves meghívásnak ebbe a fitnesz klubba. Elsőre nem is tudtam elmenni a megbeszélt időpontban a fittségi állapotom felmérésére, de a további telefonhívások után engedtem, mert kíváncsi lettem, hogy van-e olyan edzőterem, ahol az én súlyommal még lehet mit kezdeni. Kicsit utána is olvastam az interneten és az tetszett meg igazán, hogy nem vagyok időhöz kötve és csak fél órát vesz majd igénybe az edzés, mert ennek a köredzésnek a lényege, hogy bármikor be lehet kapcsolódni, már feltéve, ha van a körben üres állomás.

Igazán kellemes meglepetés ért, amikor egy csütörtöki nyílt napon délután ötkor betoppantam a barátnőmmel a terembe, mert egyedül azért bátortalan voltam. Óriási női csicsergős hangulat fogadott egy igazán nőcis klubban. Az egyik edző a kör közepén dolgozott, a másik elénk jött és egy kis asztalhoz kísért. Először egy állapotfelmérő adatlapot töltöttünk ki közösen, majd néhány testadat (körméretek, testsúly, magasság) feljegyzése következett, és a testzsírt is megmérte, ami persze elborzasztott. Ezt követően nyilatkoznunk kellett egészségügyi állapotunkról, és hogy a magunk felelősségére edzünk, majd bemutattak pár gépet, elmagyarázták a működési elvét, és végül következtek az anyagiak. A Curves edzés ugyanis csak tagként élvezhető. Napi jegy nincs. A minimum a havi bérlet, de állítólag a legtöbb vendégük éves tagsággal rendelkezik

Másnap az első edzésen az egyik tréner lépésről lépésre minden gépen és dobogón mellettünk volt és elmagyarázott mindent, hogyan lehet a leghatékonyabban és az ízületeket kímélve edzeni.
Az edzés úgy zajlik, hogy a körben 10 hidraulikus alapgép van, közöttük 10 regeneráló dobogó található. A köredzés bárhol elkezdhető. A ritmusos zenét 30 másodpercenként egy női hang töri meg a „pozícióváltás most!” ismételgetésével. Így tehát minden gépen és dobogón mindössze fél percig kell edzeni. A feladat az, hogy a gépeken annyira dolgoztassuk meg az izmainkat, hogy a pulzusszámunk megemelkedjen a zsírégető tartományunkba. A dobogókon végzendő gyakorlatokat a kör közepén álló személyi edző irányítja, aki aztán a gépeken, mint egy hajcsár dolgoztatja az itt izzadókat. Első alkalommal mi még nem tudtuk elérni a kívánt intenzitást, de így is izomlázam lett másnapra.


Nagyvonalakban az mondható el a gépekről, hogy általában egyszerre hatnak az egymással ellentétes mozgásban érdekelt izmokra, hiszen húzni és tolni is ellenállással szemben kell. Élményben nagyon hasonlít mindez a víz alatti mozgáshoz, ezért nem is terheli túl az ízületeket. Nem lehet majd kifogás a derék- és térd fájás?! Minél gyorsabbak vagyunk, annál nehezebb a mozgás. Épp ez az igazi nagy titok ebben. A masinák egyszerűbbek, mint a hagyományos kondi gépek, ugyanis nincsenek súlyok, tárcsák, acélhuzalok és rugók.
- Az a tapasztalatunk, hogy ide olyanok is eljönnek, akik sose mennének kondi terembe, vagy bonyolult aerobik órákra – mondják az edzők. Mivel a tagság egyfajta valódi klubéletben él, még akkor is, ha nincsenek konkrét edzésidőpontok, így a Curves-tagok hol ezzel, hol azzal találkoznak össze. Rendszeresen vannak fogyi-klub előadások, motiváló játékok, és pólóval jutalmazzák az igazán szorgalmas tagokat 100, 200, 300, sőt, 700 edzés után.

Hogy mik az előnyei?
Egyszerre keringésjavító és erőfejlesztő, csak nőknek szól
, lényegében kortól- és fizikai állapottól független, személyi edző jelenlétében végezhető köredzés és ráadásul bármikor érkezhetek, nem vagyok időhöz jötve. Egyáltalán nem sérülésveszélyes, a terhelés - a hidraulikus gépeken végzett sebesség függvényében, állandó pulzusellenőrzés mellett - személyre szabható. Előnye, hogy kevés gyakorlatot kell megjegyezni, a gépek könnyen kezelhetők, azokat nem kell állítgatni, és egy körben az alap izomcsoportok mindegyike megmozgatható. A mozgások során törekedni kell a maximális sebességre, az állomásokon ugyanakkor mindenki csak 30 mp-et tölthet. A gépek és az azok közt elhelyezett regeneráló dobogók arccal a kör közepe felé mutatnak, így mindenki látja a másikat, és persze az edzőt. Könnyű baráti, versengős légkört kialakítani, ahol nem a felszerelés divatossága a sikk, hanem, hogy a havi listákon kinek hogyan alakultak a testalkati mutatói és a testsúlya. Az edzésmódszer előnye, hogy nem túl időigényes, egy-egy tréning maximum 30 perces. Egy-egy edzésen minimum 168, de akár 500 kilokalória is elégethető, de ehhez a testmozgást célszerű heti háromszor végezni.
Mi kell ennél több! Mindent egyben, egy helyen! Gödöllőn a Kossuth Lajos utca és a Szent Imre utca találkozásánál lévő Curves-klubban.

Utóirat: 68 éves vagyok és 97 kg testsúllyal vágtam bele egy hónapja a rendszeres edzésbe. Fél év múlva beszámolok az eredményeimről.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online